Twitter bepaalt zelf wat je ziet

Twitter bevestigt dat het voortaan ook tweets toont van mensen die je niet volgt. Het bedrijf bepaalt zelf wat relevant is voor gebruikers.

Twitter bevestigt dat het voortaan ook tweets toont van mensen die je niet volgt. Het bedrijf bepaalt zelf wat relevant is voor gebruikers.

De tijdlijn, het overzicht van tweets van mensen die je volgt, blijft voor alle duidelijkheid overeind. Wel gaan we daar regelmatig tweets en/of accounts zien die we niet volgen of die niet zijn geretweet door mensen die we volgen. De site experimenteerde al een tijdje met die praktijk, maar voert hem nu officieel in.

De aanpassing zal waarschijnlijk je tijdlijn niet al te fel beïnvloeden, maar het is wel een duidelijke stap waarbij Twitter mee bepaalt wat je ziet, in plaats van zelf te bepalen wie of wat je te zien krijgt. Al moeten we daaraan toevoegen dat je retweets en favorieten van mensen die je volgt ook te zien krijgt, en adverteerders ook sinds een paar jaar hun boodschap op het netwerk promoten.

@gruber@monkbent Here’s where extras in my timeline actually hurts. Peter Timms is my step-dad. He died last June. pic.twitter.com/vAHqqbUZpM

— Matt Sayward (@themattrace) 20 augustus 2014

Niet iedereen is opgezet met de nieuwe werking. Zo verwijst The Guardian naar een boze tweet van iemand die een volgsuggestie kreeg via zijn overleden stiefvader. Langs de andere kant lijkt Twitter, op basis van onze eigen ervaringen, wel vrij goed te herkennen welke tweets en accounts relevant kunnen zijn. Dit in tegenstelling tot Facebook waar je bepaalde berichten pas uren later te zien krijgt op je tijdlijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content