Twitter beperkt toegang Amerikaanse inlichtingendiensten

© Reuters

Twitter heeft dataverzamelaar Dataminr ter verantwoording geroepen. Dataminr is gespecialiseerd in het indexeren en analyseren van tweets en dit doet het bedrijf ook voor de Amerikaanse overheid en daar steekt Twitter nu een stokje voor volgens Wall Street Journal.

Twitter heeft de beperking niet publiekelijk gemaakt, maar The Wall Street Journal kwam aan de informatie door bronnen bij inlichtingendiensten. Silicon Valley verzet sinds zich de onthullingen van Edward Snowden steeds meer tegen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Twitter is niet het enige bedrijf dat de confrontatie zoekt. Onlangs had Apple het nog aan de stok met de FBI omdat de iPhonemaker weigert achterdeurtjes in zijn software te bouwen.

Dataminr levert voortdurend analyses op basis van tweets en tweets uit het verleden. Bedrijven uit onder meer de financiële-, media- en beveiligingssector maken gebruik van Dataminr. En met succes, want de startup is in staat gebleken om grote gebeurtenissen als de aanslagen in Brussel minuten vóór de traditionele media te kunnen signaleren. Dat ook de Amerikaanse overheid klant is van Dataminr, zint Twitter niet en de blogdienst heeft Dataminr dan ook verboden de data nog door te spelen naar Washington.

Twitter heeft vijf procent van de aandelen van Dataminr in handen. Het is de enige dienst die alle tweets op het netwerk in realtime op kan vragen en mag doorverkopen aan klanten. (ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content