Twitter breidt bescherming religieuze groepen tegen haatberichten uit

Twitter alert op nepnieuws rond verkiezingen
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Twitter heeft zijn regels (weer) aangepast. Er is nu een expliciet verbod op het gebruiken van taal die mensen ‘dehumaniseert’ op basis van hun geloof. Tweets die het verbod omzeilen, zullen verwijderd worden.

Voorbeelden van het soort tweet dat nu expliciet verboden wordt, zijn berichten die een religieuze groep vergelijken met pakweg een virus, of met ratten. De ban zal later waarschijnlijk worden uitgebreid naar andere groepen.

Tweets die de nieuwe regel breken, maar al een tijd geleden gepost werden, zullen worden verwijderd, zegt Twitter, maar de accounts zullen niet worden geblokkeerd, omdat de regel op het moment van publicatie nog niet bestond.

De regel is een uitbreiding op de huidige gedragsregels, waarin het bijvoorbeeld al verboden is om beledigende karikaturen en opruiende taal te gebruiken, van het soort ‘alle mensen van dit geloof zijn terroristen’.

Het sociale netwerk worstelt al een tijd met haatberichten, en heeft aan zijn gebruikers gevraagd hoe het daar het beste mee om kon gaan. Daaruit kwam onder meer de eis om transparanter te zijn en heldere taal te gebruiken bij het opstellen van de gedragsregels. Ook meer consistentie in het toepassen van die regels werd gevraagd.

Twitter heeft de voorbije maanden een hoop veranderingen aangebracht die het netwerk aangenamer moeten maken, waaronder een verduidelijking van zijn gedragsregels en instructies over hoe je een post kunt rapporteren. Het bedrijf gebruikt ondertussen ook artificiële intelligentie om te proberen beledigende tweets te identificeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content