Twitter gaat naar de beurs
De microblogsite Twitter bereidt een beursgang voor. Dat maakte het bedrijf – uiteraard – bekend met een tweet.
In de tweet schrijft Twitter dat het bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zijn papieren heeft ingeleverd voor een zogenaamde ‘geheime’ beursgang. Dat is een speciale procedure voor bedrijven met minder dan 1 miljard dollar (750 miljoen euro) aan inkomsten. De waarde van het bedrijf wordt op on tien miljard dollar (7,5 miljard euro) geschat.
Een beursgang voor Twitter is geen verrassing. Het bedrijf werkte al een tijd aanhet verhogen van zijn advertentie-inkomsten. De uitgifte van aandelen moet het in staat stellen om beter te concurreren met Google en Facebook, onder ander bij het aantrekken van talent.
Ondanks de speciale procedure zal het bedrijf wel inzage moeten geven in zijn boeken, maar dat moet pas drie weken voordat het aandeel debuteert op de beurs.
Nieuws en trends
Twitter werd in 2006 opgericht en groeide explosief. Vandaag is de microblogsite een van de tien meest bezocht websites op het hele internet, met 500 miljoen gebruikers die dagelijks 360 miljoen tweets de wereld in sturen.
Was Twitter in den beginne een enigszins excentrieke dienst, met zijn berichtjes van 140 tekens of minder, dan is het vandaag niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van vele miljoenen mensen. Twitter heeft zich ontwikkeld tot een niet te versmaden bron van nieuws en trends.
Verboden in China
Bedrijven, publieke figuren en politici kunnen onmogelijk nog een sociale netwerkstrategie die naam waardig ontwikkelen zonder Twitter. Sterker nog: Twitter heeft zich meermaals opgeworpen als een bron van sociale verandering. Niet voor niets is de site verboden in China.
Tijdens de Arabische Lente was Twitter samen met Facebook en sms een van de voornaamste mobilisatiemiddelen van de demonstraten. Als de rebellen in Libië tijdens de opstand tegen generaal Kadhaffi in 2011 luchtsteun van nodig hadden, hoefden ze de coördinaten van hun doelwitten maar op Twitter te zetten en de Navo stuurde vliegtuigen uit om de zaak af te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier