Twitter haalt account Donald Trump permanent offline

Trump boos op Twitter en Facebook om blokkeren artikel zoon Biden

Twitter heeft de pagina van Donald Trump permanent opgeschort. Het bedrijf doet dat ‘wegens het risico op verder aanzetten tot geweld’, zegt het in een mededeling. Trump geeft aan te denken aan het oprichten van een eigen alternatief voor de microblogsite. Ondertussen vraagt de eerste Republikeinse senator om Trumps ontslag.

Twitter zegt recente tweets van @realDonaldTrump ‘en de context daarrond – in het bijzonder hoe ze worden ontvangen en geïnterpreteerd op en naast Twitter’ grondig te hebben bekeken. Wereldleiders en politici krijgen een forum op Twitter, maar ‘staan niet helemaal boven de regels en kunnen Twitter niet gebruiken om geweld aan te wakkeren’, zo staat te lezen in een blogpost. Het bedrijf vermeldt vervolgens twee Twitter-berichten van vrijdag, waarin Trump onder meer verklaarde niet naar de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden te zullen gaan.

Gelet op de context, vindt Twitter dat de berichten een inbreuk vormen tegen het beleid rond verheerlijking van geweld. Twitter acht het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de berichten mensen kunnen aanmoedigen en inspireren om de gewelddaden van woensdag aan het Capitool te kopiëren. De tweet over zijn afwezigheid op de eedaflegging ‘kan dienen als aanmoediging voor zij die potentieel gewelddaden overwegen, omdat de inauguratie een “veilig” doelwit zal zijn, aangezien hij er niet zal zijn’, luidt het bijvoorbeeld.

Wat Trump denkt van de permanente ban, is nog niet bekend. Zijn oudste zoon, Donald Trump Jr., heeft wel al gereageerd. ‘De vrije meningsuiting bestaat niet langer in Amerika. Ze stierf met big tech en wat overblijft is alleen voor enkele uitverkorenen. Dit is absolute waanzin’, zegt hij via Twitter. Nog volgens Trump Jr. kunnen verschillende dictatoriale regimes wel nog zonder problemen Twitter-accounts houden.

Na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers had Twitter de president al voor 12 uur van het platform verbannen en enkele berichten offline gehaald. Nu zijn alle berichten verdwenen. Op Facebook is de pagina van Trump voor ‘onbepaalde duur’, maar al zeker voor twee weken, opgeschort.

Trump denkt aan eigen alternatief voor Twitter

Als reactie op zijn permanente ban zegt Donald Trump ‘in de nabije toekomst’ een eigen platform te willen beginnen. Dat was te lezen in een reeks berichten op de officiële presidentiële Twitter-account @POTUS. De berichten verdwenen snel weer van Twitter.

Volgens de president hebben werknemers van Twitter echter ‘in coördinatie met de Democraten en Radicaal Links’ zijn account van hun platform verwijderd om hem ‘het zwijgen op te leggen’. ‘Ik heb voorspeld dat dit zou gebeuren. We hebben onderhandeld met verschillende andere sites en zullen binnenkort een grote aankondiging hebben, terwijl we ook naar de mogelijkheden kijken om een eigen platform te bouwen in de nabije toekomst’, zo stond korte tijd te lezen op de pagina van @POTUS.

De Amerikaanse overheidsaccount @POTUS telt 33,4 miljoen volgers. Aan de nieuwszender CNN liet Twitter weten dat die account, net als die van het Witte Huis (@WhiteHouse), in principe niet zullen worden opgeschort, maar dat het gebruik ervan zal worden ingeperkt. De twee accounts zullen uiteindelijk worden overgedragen aan de nieuwe regering.

Lisa Murkowski eist ontslag

Ondertussen roept de Republikeinse senator Lisa Murkowski haar partijgenoot Donald Trump op om ontslag te nemen als president. ‘Ik wil dat hij opstapt. Ik wil hem weg. Hij heeft genoeg schade aangericht’, zei ze aan de krant Anchorage Daily News uit haar thuisstaat Alaska.

Murkowski is de eerste Republikein in de Senaat die Trump openlijk weg wil. Sinds de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door aanhangers van de president, woedt een debat over het al dan niet opstarten van de afzettingsprocedure. Het lijkt erop dat de steun voor die zogenaamde impeachment groeit in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn, maar niet in de Senaat, waar de Republikeinen nu nog de meerderheid hebben. Beide kamers moeten instemmen met een afzetting.

Het Witte Huis wil niet dat het zo ver komt. ‘Een politiek gemotiveerde impeachment tegen een president in de laatste 12 dagen van zijn termijn, zal ons fantastische land enkel verder verdelen’, stelde een woordvoerder van de president.

Partner Content