Twitter plaatst voor het eerst factcheck bij tweet Donald Trump

© Twitter

De microblogsite Twitter heeft dinsdag een factcheck geplaatst bij een tweet van Donald Trump. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president op zijn favoriete sociaalnetwerksite wordt teruggefloten voor het verspreiden van misleidende informatie.

Trump had dinsdag twee berichten op Twitter geplaatst, waarin hij beweerde dat stemmingen per post ‘substantieel frauduleus’ zijn. ‘Brievenbussen zullen geplunderd worden, stembiljetten zullen vervalst worden en illegaal worden afgedrukt en frauduleus worden ondertekend’, zo schreef hij onder meer.

Twitter plaatste daarop een symbool bij de tweets, samen met de zin ‘lees hier de feiten over verkiezingen per post’ (niet te zien in de ingevoegde versie hieronder, maar wel op het platform zelf). Wie op het symbool klikt, wordt doorverwezen naar aan webpagina waarin de uitlatingen van Trump weerlegd worden.

De sociaalnetwerksite heeft in het verleden veel kritiek gekregen omdat ze aan Trump een platform zou geven om valse informatie te verspreiden. De Amerikaanse president zegt dat hij Twitter in de eerste plaats gebruikt om sommige bevooroordeelde Amerikaanse mediabedrijven te omzeilen.

Trump reageerde later op de dag in een paar nieuwe tweets op de vermelding die Twitter plaatste. Hij zei dat het platform de vrijheid van meningsuiting aan banden legt, met de omineuze melding dat hij dat als president niet toe zal staan.

Nick Pacilio, een woordvoerder van Twitter, zegt dat het niet de eerste keer is dat de microblogsite overgaat tot het uitvoeren van een factcheck. Het is wel voor het eerst dat dit gebeurt bij een tweet van Donald Trump. Of de Amerikaanse president in de toekomst nog vaker aan een factcheck wordt onderworpen, werd niet meegedeeld.

Wegens de coronacrisis wordt in de VS nagedacht over de mogelijkheid om stemmingen per brief te organiseren bij de presidentsverkiezingen in november. Onder meer Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van de staat Californië, heeft aangekondigd dat hij een systeem daarvoor wil opzetten. De Republikeinen vrezen dat daardoor meer mensen hun stem zouden uitbrengen, wat in het voordeel van Democraten zou kunnen zijn.

Partner Content