Twitter staat publicatie gearchiveerde tweets Trump niet toe

Berichtendienst Twitter staat niet toe dat het Amerikaanse Nationaal Archief de gearchiveerde tweets van oud-president Donald Trump opnieuw publiceert, meldt nieuwssite Politico. Trump heeft sinds de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers een Twitter-verbod. Zijn pagina is sindsdien offline gehaald.

Het besluit volgt op het nieuws dat het Nationaal Archief werkt aan een officieel online archief van alle berichten die Trump als president via Twitter de wereld inzond, inclusief de posts die hem de ban opleverden. Het Nationaal Archief verzamelt al langere tijd persoonlijke en professionele tweets van andere leden van de regering-Trump.

Olie op het vuur

Het besluit van Twitter zal naar alle waarschijnlijkheid verdere olie op het vuur gooien in de discussie over de macht van techbedrijven in het publieke debat. Met name de Republikeinen klagen al geruime tijd dat de bedrijven uit Silicon Valley vooral conservatieven de mond snoeren.

Een woordvoerder van het Nationaal Archief zei eerder dat ‘gezocht wordt naar de beste manier’ om de tweets van het account @realDonaldTrump voor het nageslacht te bewaren. De organisatie wil aan Twitter overlaten of de berichten ook weer op dat sociale medium te zien zullen zijn. Een woordvoerder van Twitter zei dat het bedrijf samenwerkt met het Nationaal Archief om de tweets te archiveren ‘zoals standaardpraktijk is bij een overgang naar een nieuwe regering’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content