Twitter ziet aantal actieve gebruikers nauwelijks groeien

* © Belga
Wim Kopinga Freelance journalist

Twitter heeft het aantal maandelijks actieve gebruikers in het derde kwartaal met 11 procent zien toenemen tot 320 miljoen. Dat blijkt uit het kwartaalbericht dat het bedrijf dinsdag publiceerde.

De aanwas is minder sterk dan door persbureau Bloomberg gepolste analisten in doorsnee hadden voorspeld. De financiële prognoses die het bedrijf gaf voor het vierde kwartaal, voldeden evenmin aan de verwachtingen. Zowel voor de omzet als de brutowinst was er op meer gerekend.

Twitter boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 132 miljoen dollar (120 miljoen euro), tegen een tekort van 175 miljoen dollar een jaar eerder. Exclusief eenmalige posten resteerde wel een positief resultaat, dat beter was dan voorzien. De omzet nam met 58 procent toe tot 569 miljoen dollar.

Een van de pijnpunten van het sociale netwerk is het gebrek aan groei. Waar sociale netwerken als Facebook (1,5 miljard gebruikers) en Instagram (400 miljoen gebruikers) er gebruikers bij blijven krijgen, stagneert de groei van Twitter in de VS volledig. Dit jaar kwamen er nog geen gebruikers bij.

Reorganisatie

De aanhoudend tegenvallende resultaten leidden afgelopen zomer tot het vertrek van topman Dick Costolo. Hij werd opgevolgd door mede-oprichter Jack Dorsey, die het bedrijf ook tussen 2006 en 2008 leidde. Eerder deze maand kondigde hij een reorganisatie aan waardoor 8 procent van het personeel uitgezwaaid zal worden.

Dorsey maakte tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers bekend dat er een reclamecampagne op de Amerikaanse tv te zien zijn zal zijn om gebruikers te werven. Ook moeten gebruikers die eerder vertrokken overtuigd worden terug te komen bij het sociale netwerk. De reclames worden op prime-time uitgezonden, tijdens de World Series is er een filmpje van dertig seconden te zien gericht op sportfanaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content