‘Twitterban is geen aanval op vrijheid van meningsuiting’
De Turkse minister van Financiën verdedigt de blokkering van Twitter in zijn land. ‘Geen enkel bedrijf staat boven de wet’.
Volgens de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek heeft de blokkering van Twitter in zijn land niets te maken met een aanval op de vrijheid van meningsuiting, maar met het negeren van ‘gerechtelijke bevelen’ door de microblogdienst. Eigenlijk gaat het echter om administratieve bevelen – zeg maar GAS-boetes.
Simsek geeft toe dat de Twitterblokkering geen goede zaak is voor het aanzien van de Turkse regering, maar ontkent dat het gaat om een aanval op de vrijheid van meningsuiting.
‘De Turkse telecommunicatiewaakhond heeft Twitter meermaals verzocht om bepaalde inhoud te verwijderen op basis van gerechtelijke bevelen, en het bedrijf heeft geweigerd daarop in te gaan,’ zei hij aan de BBC. ‘Geen enkel bedrijf staat boven de wet.’
Administratieve bevelen
Volgens de Turkse regering gaat het dus om ‘gerechtelijke bevelen’, maar eigenlijk zijn het bevelen van de administratie, met name de Turkse telecomwaakhond.
In een procedure van de Turkse balie om het verbod op te heffen, verklaarde het strafgerechtshof van Istanbul zich al onbevoegd, omdat de ‘ban’ geen gerechtelijke beslissing was, maar een administratieve beslissing.
Premier Tayyip Recep Erdogan lijkt zich dus te willen beroepen op de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht, maar dat blijkt onjuist.
Verkiezingen
Erdogan liet in de nacht van vorige donderdag op vrijdag Twitter blokkeren, na de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal.
Op 30 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Turkije en die kondigen zich aan als een referendum voor of tegen Erdogan.
Achterpoortjes
In de eerste 36 uur na de blokkering werden via achterpoortjes toch miljoenen tweets verstuurd. Turkije telt naar schatting circa tien miljoen Twittergebruikers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier