Uber wil dat Brussel niet te veel sleutelt aan flexcontracten
Uber zorgt met zijn contracten voor zelfstandige taxichauffeurs voor banen, maar daarvoor is wel flexibiliteit noodzakelijk. Dat stelt Uber-topman Dara Khosrowshahi die de Europese Commissie oproept niet te veel aan de regels te schaven om werknemers beter te beschermen.
Brussel denkt na over nieuwe regels en vraagt het werkveld om ideeën. Maar volgens Uber-baas Khosrowshahi moeten werknemers wel flexibiliteit en controle hebben over waar en wanneer ze willen werken. ‘Eventuele veranderingen daarin moeten gelden voor de hele sector en niet slechts voor één bedrijf’, meent hij. De Uber-topman gelooft dat een nieuwe aanpak mogelijk is waarbij betere bescherming en andere voordelen niet ten koste gaan van onder andere de flexibiliteit.
Geen minimumloon
Uber wordt al langer bekritiseerd omwille van de samenwerkingscontracten voor zelfstandigen waar het mee werkt. Daarmee hebben werknemers bijvoorbeeld geen recht op een minimumloon, betaalde vakantiedagen en rustpauzes. Eind dit jaar wil de EU nieuwe regels over de rechten van flexwerkers opstellen. Later deze maand raadpleegt Brussel werknemers en werkgevers over de rechten van flexibele arbeidskrachten.
Wereldwijd heeft Uber al meerdere rechtszaken over zijn bedrijfsmodel gevoerd, met wisselend succes. In Californië trok het bedrijf vorig jaar aan het langste eind toen het bedrijfsmodel werd aangevochten. Op 19 februari doet het Britse Hooggerechtshof uitspraak in een zaak over de rechten van werknemers.
Onzekere arbeidsomstandigheden
De Europese Commissie wil eerst feedback over de vraag of een wet nodig is om de arbeidsomstandigheden van flexwerkers te verbeteren, gevolgd door een tweede raadpleging over de inhoud van de wet. Gekeken wordt onder meer naar de onzekere arbeidsomstandigheden, transparantie en voorspelbaarheid van contractuele regelingen, gezondheids- en veiligheidsproblemen en adequate toegang tot sociale bescherming, meldt Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier