Uber wil hulp van Brussel tegen Hongarije

© reuters

De Amerikaanse taxidienst Uber dient een klacht in bij de Europese Commissie. Door een nieuwe Hongaarse wet kan het omstreden Amerikaanse bedrijf daar niet meer werken. Volgens Uber is de wet een overtreding van de Europese vrijemarktprincipes.

De nieuwe wet schrijft voor dat in Hongarije elke operator van taxidiensten over een oproepcentrum moet beschikken. Uber, dat zijn chauffeurs en klanten verbindt via een app, heeft dat niet. De Hongaarse overheid zou daarom de internetdiensten maximaal een jaar technisch kunnen blokkeren. Ook zouden de autoriteiten de nummerplaten en rijbewijzen van Uber-chauffeurs tot maximaal drie jaar in beslag kunnen nemen. “We hebben onze dienst opgeschort voordat het zover zou komen, maar er worden duidelijk fundamentele Europese marktprincipes geschonden.”

Het Amerikaanse bedrijf roept meer plekken weerstand op en kiest er vaak voor om de regels aan zijn laars te lappen. Na een tijd illegaal te hebben gedraaid sloot Uber in Nederland de dienst Uberpop. Chauffeurs zonder chauffeursdiploma konden zich via die dienst aanbieden om te rijden.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content