Ubuntu op smartphones
Of op ‘draagbare computers’, zo kan je Canonical’s boodschap lezen.
Canonical, producent van de Ubuntu Linux editie, kondigt een versie aan voor gebruik op smartphones. Bestemd voor het top- en instapsegmenten van de smartphone markt, moet deze Ubuntu editie een optimale interface voor het draaien van mobiele toepassingen bieden, gecombineerd met een volle PC functionaliteit wanneer gekoppeld aan een beeldscherm en toestsenbord. In beide gevallen draait het toestel gewoon onder Linux, zonder bijvoorbeeld ook een versie van Android op het systeem.
In wezen stelt Canonical dan ook een systeem voor dat een draagbare computer creëert waar je ook mee kan telefoneren, en die desgewenst als de cpu van een ‘desktop’ systeem kan worden aangewend. Een voordeel hierbij moet zijn dat eindgebruikers en bedrijven zo zowel op hun desktop pc’s als op thin clients en mobiele systemen dezelfde omgeving draaien en dus ook dezelfde toepassingen. Canonical stelt daarbij in staat te zijn de afbeelding van die toepassingen aan te passen aan de mogelijkheden van het beeldscherm (afmetingen, resolutie etc).
Sceptici menen ondertussen dat de wereld niet zit te wachten op nog een nieuw mobiel OS, omdat Android, iOS, Windows Phone 8 en allicht Blackberry’s 10 de markt afdekken. En zonder een ecosyteem van app-ontwikkelaars maakt de nieuwe Ubuntu omgeving dan ook geen kans, klinkt het alom.Daar tegenover staat dat Canonical duidelijk rekent op het ecosysteem van de Ubuntu Linux toepassingbouwers om die sceptici te weerleggen. Canonical verwacht dat de voorgestelde omgeving “populair zal zijn in bedrijfsomgevingen, omdat zo een zelfde beveiligd toestel alle functies van een pc, thin client en telefoon kan vervullen,” en dat met een zelfde verzameling toepassingen. Canonical wijst er tevens op dat deze mobiele toestellen ook dezelfde bescherming zullen genieten als beschikbaar zijn op desktops en servers.
Tegelijk gaat Canonical overigens ook door met zijn ‘Ubuntu for Android’ project, waarmee ook een Android toestel gekoppeld aan een beeldscherm en toetsenbord als een Ubuntu Linux pc kan worden aangewend.
Draagbare computers
De richting die Canonical met deze aankondiging lijkt in te slaan, klinkt wellicht minder vreemd als je ook geruchten over mogelijke toekomstplannen bij onder meer Apple mag geloven. Daar zouden immers ‘draagbare computers’ in de sterren geschreven staan, die als het ware als het ‘hart’ van systemen van draagbare ‘dingen’ zouden vormen. Een prille voorloper van een dergelijke aanpak zou bijvoorbeeld een ‘horloge’ zijn, dat informatie uit een iPhone zou kunnen afbeelden, zoals recent voorgesteld.
Sceptici die tegenwerpen dat een ‘one size fits all’ toestel, goed voor alle toepassingen, gewoonlijk tegenvalt, kunnen worden gecounterd met de opmerking dat zo’n ‘draagbare’ computer uiteindelijk gewoonweg de cpu (centrale verwerkingseenheid) vormt van een systeem dat afhankelijk van plaats en beschikbare middelen een andere configuratie kent. Onderweg zou het dan de ‘kern’ vormen van een systeem met 3G/4G/Wifi connectiviteit, gecombineerd met een ‘Google glass’-achtig beeldscherm en een virtueel inputsysteem (gestures), terwijl op de werkplek of thuis het toestel automatisch de beschikbaarheid van beeldschermen (monitor, televisie) en andere inputsystemen zou opmerken. Hoewel dit alles natuurlijk nog speculatie is, werden in het verleden al pogingen in deze richting ondernomen (zoals door het in 2001 ter ziele gegane ViA Inc.). Het zal in ieder geval de steun van grote namen in de ict vergen om systemen in deze richting te ontwikkelen en op brede schaal en commercieel leefbaar te introduceren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier