UGent haalt doorbraak in LCD-contactlens
De Gentse universiteit slaagde er in een sferisch LCD scherm in te bouwen in een cantactlens, als eerste stap naar allicht een ‘head up display’.
De Gentse universiteit slaagde er in een sferisch LCD scherm in te bouwen in een cantactlens, als eerste stap naar allicht een ‘head up display’.
Het Centrum voor Microsysteemtechnologie (CMST), Imec’s geassocieerde laboratorium aan de Universiteit Gent, is erin geslaagd op het bolle oppervlak van een contactlens een flexibel polymeer LCD-scherm aan te brengen. Het prototype werkt momenteel als een monochroom sluitersysteem (pixels aan/uit) dat verschillende patronen kan afbeelden. In een YouTube filmpje wordt dit gedemonstreerd met een ‘dollar’-teken (een knipoogje naar de tekenstripwereld…). De eerste mogelijke toepassingen zijn medisch (een artificiële iris om een teveel van licht in het oog te voorkomen) of cosmetisch (een andere kleur voor de iris). Op termijn zou ook een ‘head up display’ (HUD) tot de mogelijkheden kunnen behoren, zodat een dergelijke LCD-contactlens als een soort ‘Google’-bril zou kunnen fungeren. Maar, zo wordt onderstreept, dat is wel niet voor vandaag of morgen. Andere mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld de inbouw van sensoren (om de druk in de oogbol te meten) met het oog op medische surveillance.
Meer Europees onderzoek
Het creëren van een bol LCD scherm op een contactlens is immers slechts de allereerste stap, met nog heel wat meer onderzoek nodig voor bredere toepassingen. Dat wordt onderstreept door Prof. Herbert De Smet, hoofd van het CMST. Zo moet het aantal pixels nog worden opgedreven, om kleinere details af te beelden, en om eventueel tot een kleurenbeeld te komen (bijvoorbeeld door middel van uiterst kleine pixels in de drie basiskleuren). Ook kan de drager de huidige patronen niet zien, omdat de afstand tot het netvlies te kort is. Voor een HUD toepassing moet dan ook nog een soort projectorsysteem worden bedacht, om het beeld scherp op netvlies af te beelden. Bovendien moet ook de overdracht van data naar zo’n scherm worden opgelost op een draadloze wijze (het betreft momenteel een ‘wired’ prototype, om het patroon door te sturen). En dat alles vergt ook ‘power’, zodat moet worden bestudeerd hoe een vorm van elektrische energieopslag te voorzien, al dan niet ondersteund met mogelijkheden om bijkomende energie uit het lichaam zelf te putten. Alle elementen van een dergelijk systeem moeten natuurlijk ook zo stroomzuinig worden gemaakt.
Een en ander vergt dus nog heel wat bijkomend onderzoek, en er wordt dan ook overwogen dit op Europese schaal en in samenwerking met Europese partners verder te zetten. Naast fundamenteel onderzoek, voert het CMST ook toegepast onderzoek uit, en dit LCD scherm op een contactlens past in dit laatste. Met een ‘horizon’ van zon’ vijf jaar moet dit kunnen voeren tot reële commerciële producten, mogelijks in het kader van een spin-off.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier