Uitgever E-maaltijdcheques verzet zich tegen volledige afschaffing

Pieterjan Van Leemputten

Monizze, een van de vier uitgevers van elektronische maaltijdcheques, is niet te spreken over de speculatie rond de afschaffing. Na jaren investeren zou de sector zo 82 miljoen euro omzet mislopen.

Monizze, een van de vier uitgevers van elektronische maaltijdcheques, is niet te spreken over de speculatie rond de afschaffing. Na jaren investeren zou de sector zo 82 miljoen euro omzet mislopen.

“We geloven niet dat er echt een afschaffing zal komen. Maar stel dat dat de maaltijdcheque, inclusief zijn elektronische variant, wordt afgeschaft, dan gaan we zeker nadenken over juridische stappen,” zegt Jean Louis van Houwe, ceo van Monizze.

Hij bedoelt dat niet als dreigement, maar wijst er wel op dat hij en drie andere concurrenten de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in het systeem voor elektronische maaltijdcheques. voor Monizze gaat het om een omzet van één miljoen euro, maar volgens Van Houwe loopt de hele sector zo 82 miljoen euro schade op.

De elektronische maaltijdcheque werd in praktijk gebracht in 2011 onder toenmalig minister van Economie Vincent Van Quickenborne. De bedoeling is om het systeem na drie jaar, dit jaar dus, te evalueren. Maar dat hangt niet vast aan een eventuele stopzetting. “Laat ons wachten op de evaluatie van het elektronische systeem. Ik ben er van overtuigd dat het een oplossing biedt voor alle rompslomp die men nu aanhaalt.”

Belangrijkste argumenten slaan op papier“95 procent van de bezwaren die Rik Daems uit zijn terecht, maar ze slaan op de papieren maaltijdcheques.” Die vergoeding vervangen door extra nettobedrag op de rekening zou daarenboven een ramp zijn voor Monizze, maar evenzeer voor Sodexo, Edenred en E-ve, de drie andere spelers die van de overheid elektronische maaltijdcheques mogen uitgeven.

Volgens Van Houwe hebben alle spelers de afgelopen jaren geïnvesteerd in het opzetten van de systemen. “De technologie in onze kaart ga je pas binnen 1-2 jaren bij de banken zien opduiken. We zijn klaar voor mobiele applicaties en natuurlijk hopen we dat dat ook in andere landen mogelijkheden biedt.” Tenminste als de overheid niet beslist om de stekker uit het project te halen.

Bij Monizze zijn momenteel 12 mensen rechtstreeks bezig met maaltijdcheques, in heel België (bij de vier uitgevers en hun respectievelijke betrokken partners) schat Van Houwe dat het om een 500-tal mensen gaat. Maar ook naar buitenlandse bedrijven toe is de discussie geen goede zaak. “Welk signaal geef je naar buitenlandse bedrijven als zo’n dingen om de twee jaar kunnen veranderen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content