Uitvinder van het web roept Europa op tot netneutraliteit
Vandaag stemt het Europees Parlement over netneutraliteit. Tim Berners-Lee, uitvinder van het World Wide Web laat daarom van zich horen en wijst op vier zaken die cruciaal zijn voor een eerlijk internet.
De voorstellen rond netneutraliteit die vandaag op tafel liggen in Europa zijn volgens Berners-Lee “zwak en verwarrend”. Terwijl het volgens hem net cruciaal is dat een sterke netneutraliteit wordt ingebouwd. “Toen ik het wereldwijde web ontwierp, was dat als een open platform om samenwerking en innovatie te voeden. Het web is geëvolueerd in een krachtig alomtegenwoordig platform omdat ik het kon bouwen op een open netwerk die alle informatiepakketten gelijk behandeld. Het principe van netneutraliteit heeft het internet vrij en open gehouden van bij de start.”
Concreet zijn er vier amendementen die het Europees Parlement volgens Berners-Lee moet garanderen:
- Geen ‘gespecialiseerde diensten’ waarbij internetproviders het verkeer van bepaalde bedrijven (of hun apps) sneller verwerken dan dat van diensten die daar niet voor betalen. “Dit maakt het lastig voor iedereen die zo’n supplement niet kan betalen: startups, kleine bedrijven, activisten, artiesten en onderwijzers….”
- Geen zero-rating: Onder dit amendement mogen operatoren niet beslissen om bepaald verkeer niet mee te tellen in datalimieten. Een voorbeeld zou zijn dat een site als Netflix of YouTube niet meetelt in je dataverkeer, wat die dienst bevoordeelt ten opzichte van anderen.
- Ook het indelen van verkeer in een serviceklasse mag van Berners-Lee niet. Zo kunnen isp’s verkeer van bepaalde data vertragen of versnellen. Berners-Lee wijst er op dat geëncrypteerd verkeer zo vaak in één klasse terechtkomt die vervolgens op een traag spoor wordt gezet.
- Hetzelfde geldt voor maatregelen die ‘opstopping’ moeten voorkomen. Providers zouden onder dit amendement verkeer mogen vertragen als ze te veel drukte verwachten. Maar dat geeft hen volgens Berners-Lee een vrijgeleide om eender wat op eender welk tijdstip te vertragen.
De oproep van Berners-Lee wordt gesteund door een hoop personen en bedrijven waaronder Vimeo, Netflix, Tumblr, Reddit, Kickstarter, de Electronic Frontier Foundation, en Bits of Freedom.
Al blijft het niet evident om een evenwicht te vinden in ieders belangen. Zo zeggen operatoren al langer dat het belangrijk is om verkeer te kunnen managen, zodat er bijvoorbeeld videostreaming kan gegarandeerd worden, terwijl het afleveren van een e-mail die enkele seconden later gebeurt minder cruciaal is.
In dezelfde reeks zit de zero-rating: er zijn genoeg voorbeelden van mobiele operatoren die bijvoorbeeld dataverkeer van Facebook of andere populaire sites niet meetellen. Op zich goed bedoeld, maar oneerlijk ten opzichte van andere sites.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier