Unisys bouwt Europees Immigratieportaal
De Europese Commissie heeft Unisys België geselecteerd om een Europees Immigratieportaal te bouwen. Daarmee moet de nodige informatie rond immigratie naar de Europese lidstaten voor potentiële migranten eenvoudig beschikbaar worden op het internet.
De Europese Commissie heeft Unisys België geselecteerd om een Europees Immigratieportaal te bouwen. Daarmee moet de nodige informatie rond immigratie naar de Europese lidstaten voor potentiële migranten eenvoudig beschikbaar worden op het internet.
Het Immigratieportaal is niet alleen ingegeven door de strijd tegen illegale immigratie uit ‘derde landen’, maar ook door de zoektocht naar manieren om in te spelen op de veranderende noden van de arbeidsmarkt (lees: een tekort aan arbeidskrachten compenseren door economische migratie).
De portaalsite moet voor beide groepen de nodige informatie aanreiken. Om de gebruikers naar de juiste informatie te leiden, krijgen ze vooraf een reeks vragen voorgeschoteld (‘profiling’), aldus nog het coördinerende Directoraat-Generaal voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid van de Europese Commissie.
De site zal onder meer nationale en Europese regelgeving rond immigratie en uitwijzing bevatten, visum-informatie, nieuws, handige links naar nationale websites en naar het Eures-portaal (voor Europese vacatures), naar migrantenorganisaties en onderzoeken omtrent die materie en naar de Europese portaalsite voor Integratie die momenteel ook in volle ontwikkeling zit. Om illegale immigratie te ontraden, zal de website moeten wijzen op de vaak extreme gevolgen ervan, onder meer via persoonlijke verhalen en via beelden en video’s.
Unisys België werd geselecteerd voor de ontwikkeling van het Immigratieportaal. Het bedrijf moet werken volgens de RUP-methode. Dat is een manier van projectontwikkeling waarbij in fasen word gewerkt en waarbij per fase word teruggeblikt naar de correcte werking van de fase. Er zijn in dit project 5 fasen, onderverdeeld in 2 grote opdrachtfasen: start en uitwerking (opdrachtfase 1, die 12 maanden in beslag neemt), bouw, overdracht en onderhoud (opdrachtfase 2, die 2 jaar duurt).
Fase 2 is slechts optioneel, aldus de Commissie. Pas enkele maanden voor het einde van fase 1 weet Unisys of het aan fase 2 mag beginnen. Mocht Unisys toch niet mogen voortwerken, dan krijgt het bedrijf daarvoor geen compensatie. De volledige opdracht levert Unisys bijna 940.000 euro op.
Een belangrijke moeilijkheid voor Unisys wordt de uitwerking van een methodologie om de content van de website te selecteren, onderhouden en updaten. De informatie voor de portaalsite is immers afkomstig van een heleboel Europese en nationale bronnen, maar die moet wel permanent worden aangeleverd en op een uniforme manier ter beschikking worden gesteld. Het zal voor het bedrijf dus zaak zijn om een degelijk netwerk van informatiecorrespondenten uit te bouwen om voortdurend input te krijgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier