Unisys ook in juridisch geschil met Zwitserse overheid

België is niet het enige land dat in conflict ligt met de Amerikaanse firma Unisys over een groot informaticaproject. Zwitserland heeft onlangs een enorm informaticaproject van meerdere miljoenen Zwitserse frank opgezegd.

Tegen die opzegging heeft Unisys beroep ingediend bij de federale administratieve rechtbank. In Zwitserland draaide het project rond de informatisering van de federale belastingadministratie. Vorige maand werd het contract, na amper een jaar, opgezegd. Unisys bekijkt intussen de mogelijkheid om een schadevergoeding te bekomen.

Het precieze bedrag dat aan het project in Zwitserland vasthangt, werd niet bekendgemaakt. Bij het begin van het project circuleerden bedragen tussen 26 en 99 miljoen Zwitserse frank (tussen 15,7 en 59,8 miljoen euro). Het Zwitserse project wordt nu herbekeken.

“De vergelijking met het Belgische Phenix-project gaat helemaal niet op”, reageert Bart Steukers, Managing Partner, Continental Europe Global Public Sector bij Unisys op het Belga-bericht. “Unisys was in Zwitserland nog maar amper gestart met het technologische gedeelte. Het stilleggen van het project had te maken met contractonderhandelingen die spaak liepen. De reden daarvoor laat ik nu even in het midden. Wij zijn dan naar de rechter gestapt met vraag of de manier waarop dat gebeurde wel correct was.”

Ter opfrissing: in België gaat het geschil tussen de Belgische staat en Unisys over het Phenix-project voor de informatisering van de gerechtelijke procedure. Unisys startte met het project in ons land in december 2001. Minister van Justitie Laurette Onkelinx verbrak het contract in maart van dit jaar. Ze verwees daarvoor naar de steeds oplopende vertragingen bij Unisys en de kwaliteitsgebreken van de prestaties. De Belgische staat heeft van 2001 tot 2004 zowat 9 miljoen euro betaald aan Unisys.

Onkelinx zei toen ook dat de regering alles zou doen om vergoed te worden voor de opgelopen schade. En ook Unisys zei actie te zullen ondernemen om schadevergoeding te bekomen. De zaak is momenteel hangende, gerechtelijke stukken werden voor het gerechtelijk verlof uitgewisseld. Het is nu wachten op een kalender, luidt het op het kabinet van de minister van Justitie.

Bron: Belga

Update 10u30: reactie Bart Steukers toegevoegd (red.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content