Universiteit Maastricht krijgt losgeld dat ze betaalde na hack terug (en maakt winst)

Brussel wil burgers beschermen tegen slimme computers

De Nederlandse politie en het openbaar ministerie hebben een deel van het losgeld dat in 2019 door de Universiteit Maastricht aan criminele hackers is betaald, gevonden en cryptovaluta in beslag genomen. Dankzij een gelukkige timing zijn die cryptomunten meer waard geworden, waardoor de universiteit een half miljoen euro ontvangt terwijl destijds 200.000 euro aan losgeld is betaald, zo blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

De Universiteit Maastricht werd eind 2019 volledig lamgelegd door criminele hackers. Zij hadden honderden Windows-servers en back-upsystemen versleuteld, waardoor 25.000 studenten en medewerkers geen toegang meer hadden tot wetenschappelijke data, bibliotheek en mail. De hackers eisten 200.000 euro aan bitcoins.

De universiteit besloot na een week op de eis van de criminele groep in te gaan. Onder meer omdat persoonlijke data verloren dreigden te gaan en studenten geen examen konden doen of aan hun scriptie konden werken. Het cybercrimeteam van de politie Limburg kwam een deel van het betaalde losgeld op het spoor. Dat werd naar een account van een Oekraïense witwasser gestuurd. Die man is vorig jaar door politie en OM verhoord in Oekraïne. Het onderzoek naar de verantwoordelijke hackers voor de aanval op de universiteit loopt nog door.

Partner Content