Universiteit Namen verbetert lichtopbrengst LED dankzij vuurvliegje
Wetenschappers van de universiteit van Namen verbeterden de lichtopbrengst van LEDs met 55%. Ze gebruikten daarbij een techniek die ze afkeken van vuurvliegjes.
Wetenschappers van de universiteit van Namen verbeterden de lichtopbrengst van LEDs met 55%. Ze gebruikten daarbij een techniek die ze afkeken van vuurvliegjes.
Door een kleine wijziging aan te brengen op de buitenkant van een Light Emitting Diode (LED) verbeterden wetenschappers van de universiteit van Namen de lichtopbrengst met 55%. Ze keken de techniek af van vuurvliegjes van het geslacht Photuris. Die hebben op hun achterlichaam een lichtgevend orgaan. De schubben van het pantser rond dat orgaan hebben heel specifieke posities en versterken de lichtopbrengst.
In een online vrij raadpleegbaar wetenschappelijk artikel in het blad Optics Express beschrijven de wetenschappers hoe hun “bio-geïnspireerde” techniek gebruikt kan worden om bij gewone LEDs de lichtopbrengst fors te verbeteren. Daarbij stijgt het stroomverbruik niet. Het zou volgens de auteurs weinig moeite kosten om de bestaande productiesystemen voor LEDs aan te passen aan de nieuwe techniek. Aan het onderzoek werkten ook wetenschappers mee van de UCL in Louvain-la-Neuve en de Sherbrooke Universiteit in Quebec, Canada.
De ontdekking is interessant omdat steeds meer gewone verlichting vervangen wordt door LED-verlichting. LED-verlichting wordt ook gebruikt in laptops, smartphones en tablets. Een hogere lichtopbrengst zou minder vergen van de accu en dus de autonomie van deze apparaten serieus kunnen verbeteren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier