USB4 is uit en wil de verwarring (deels) verminderen
De officiële specificaties voor USB4 zijn uit. De nieuwe standaard komt gelukkig niet met weer een nieuwe vorm. USB4 zal de Type C-connectoren gebruiken, en is ook compatibel met USB 2 en 3. Nieuw is bovendien dat Thunderbolt ondersteund wordt.
Het USB Implementers Forum heeft deze week de specificaties voor het nieuwe USB4-protocol gepubliceerd. Dat nieuwe protocol moet, met wat geluk, de huidige USB-verwarring wat indijken, al maakt ze een aantal dingen ook weer gewoon moeilijker.
De vorm
Ten eerste is USB4 compatibel met USB 2 en 3. Het gebruikt de Type-C connectoren, de platte connector met twee volledig ronde randjes die je ook ‘op zijn kop’ kan inpluggen. Die connector vind je nu al op veel nieuwe smartphones en andere toestellen. Het idee achter de Type C-connectoren is dat ze minder snel stuk gaan, omdat het makkelijker is ze in te pluggen. USB A (de klassieke rechthoek) gaat zelden van de eerste keer juist in de poort, en ook pakweg een Micro B-connector (die met een platte en een ronde kant) vereist een visuele check om hem juist te steken. Type C is dus, met andere woorden, gemaakt voor mensen die ‘s nachts met een half oog, in het donker, de oplaadkabel van hun smartphone willen insteken.
Opladen
USB4 zal ook gebruik maken van USB Power Delivery, een oplaadprotocol dat toelaat sneller informatie en energie door te sturen. Het is dit protocol dat ervoor zorgt dat je speciale dongles zult nodig hebben om een USB4-kabel in een poort te pluggen van Type A of Type B. Bestaande USB 3-oplaadkabels zullen blijven werken met USB4, maar zullen mogelijk wat trager opladen dan degene die alle nieuwe protocollen gebruiken.
De snelheid
USB4 komt hoe dan ook met drie ‘snelheden’. De specificaties stellen een doorstroomsnelheid van 40 Gbps voor, maar niet alle toestellen met het protocol zullen dat aankunnen. Ook 10 Gbps en 20 Gbps zijn mogelijk, en het is niet helemaal duidelijk hoe dat zal worden aangegeven. Feit blijft wel dat dat snel is. De 10 Gbps voor ‘lage’ USB4-snelheden is nog altijd twee keer zo snel als huidige USB 3.2, en is vergelijkbaar met USB 3.1 SuperSpeedPlus. Voor hogere doorvoersnelheden zal je ook zwaardere apparatuur nodig hebben. Hoewel USB4 dus compatibel is met oudere poorten, zal je waarschijnlijk wel een nieuwe USB4-kabel nodig hebben om effectief aan 40 Gbps informatie naar een toestel te sturen. Hou er daarbij uiteraard ook rekening mee dat het eigenlijke toestel een en ander aan moet kunnen. Het kan dus nog even duren voor dit alles in de praktijk aan de hoogst mogelijke snelheid werkt.
Thunderbolt
Interessant aan USB4 is dat er ook de mogelijkheid is om compatibel te worden met Thunderbolt, de standaard die Intel baseerde op USB 3, net om hoge snelheden zoals 40 Gbps aan te kunnen. Die Thunderbolt 3 is voornamelijk ingebouwd in Intels eigen toestellen, en in hardware van fabrikanten die een licentie hebben genomen. Maar ze was alles behalve alomtegenwoordig, en daarom biedt Intel de specificaties nu gratis aan. Belangrijke caveat hier is dat USB4 compatibel is met Thunderbolt 3, zolang fabrikanten kiezen hem in te bouwen. Het is dus geen verplichting (zoals ondersteuning voor USB Power Delivery dat bijvoorbeeld wel is), en het systeem daarvoor is ook nodeloos ingewikkeld.
Het gebruik van de standaard is namelijk gratis, maar als een toestel of kabel die ondersteuning, met de merknaam Thunderbolt, ook op zijn verpakking wil zetten, moet het wel door Intel zelf gecertificeerd worden (wat dan weer niet gratis is). Het merkrecht van Thunderbolt 3 blijft namelijk bij Intel. Dat betekent waarschijnlijk dat een aantal fabrikanten ondersteuning ervoor niet zullen inbouwen, of alvast het nalaten te melden. Logischer is dat er een soort vreemde benaming op de specificaties van een toestel komt die impliceert dat Thunderbolt 3 ondersteund wordt.
Extra’s
Nog verbeterd in USB4 is de manier waarop data gesplitst wordt. Zo zou een gesplitste kabel meerdere monitoren, of een monitor en een ander toestel, moeten kunnen aansturen, zonder dat er al te veel verlies aan snelheid is.
En dan is er nog de naam. Om eindredacteuren aller landen te irriteren, stapt USB4 (zonder spatie) uit het rijtje van USB 2 en 3, 3.1, 3.2 en de anderen (met spatie). Het is maar dat u het weet.
Met de specificaties op orde, is het nu aan de eigenlijke fabrikanten om die te implementeren. Verwacht wordt dat de eerste toestellen en kabels met het nieuwe protocol eind volgend jaar op de markt zullen komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier