Amid Faljaoui

‘Uw wachtwoord zal niet meer lang standhouden’

Amid Faljaoui Directeur van de Franstalige Roulartamagazines

Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines, legt uit waarom uw wachtwoord volgens hem geen lang leven meer beschoren is.

Uw wachtwoord is niet meer zo nuttig. Sterker nog: op een dag zal u het moeten vervangen.

Eerst en vooral omdat het inefficiënt is. In een groot aantal gevallen is het zelfs een echte zeef. Dat ‘1234’ het meest gebruikte wachtwoord van vorig jaar was, spreekt boekdelen. Maar ook andere wachtwoorden zijn niet sterk genoeg beveiligd.

‘Hackers proberen alle wachtwoordcombinaties uit tot ze de juiste vinden’

Vandaag gebruiken hackers immers “programma’s die alle wachtwoordcombinaties uitproberen tot ze de juiste vinden”, schrijft Le Figaro. We maken het die hackers ook almaar makkelijker, want ze kunnen privéinformatie over ons op pakweg Facebook vinden.

Uiteraard zeggen de meeste experts dat het beter is een complex wachtwoord te gebruiken, dat lang is en een mix van letters, cijfers en tekens bevat. Maar dat moet u natuurlijk nog kunnen onthouden ook.

De grote fout van veel internetgebruikers is ook dat ze slechts één wachtwoord hebben voor alle websites en sociale netwerken die ze gebruiken. Met andere woorden: een hacker kan met één wachtwoord toegang krijgen tot alle informatie van de gebruiker. Idealiter heb je één wachtwoord per website. Maar ook hier: u moet ze kunnen onthouden.

Nieuwe technieken van authentificatie

Bijgevolg is, zo suggereert ook Le Figaro, de invoer van nieuwe authentificatietechnieken ter vervangen van het klassieke wachtwoord de enige manier om uw veiligheid te waarborgen. Dat kan gezichtsherkenning of vocale herkenning zijn, of een vingerafdruk- of oogscanner. Het voordeel van die nieuwe technieken is dat ze elementen gebruiken die enkel aan de echte gebruiker toebehoren, en ze dus niet aan iemand anders doorgegeven kunnen worden.

Die nieuwe technieken bestaan al, maar worden traag in gebruik genomen – alleszins in de ogen van FIDO, een vereniging van verschillende grote internationale bedrijven die pleit voor de afschaffing van klassieke wachtwoorden. Er zijn ook landen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, die toetreden tot FIDO. Bedrijven zijn immers niet de enigen die bedreigd worden door hackers. Staten zijn dat ook, en zullen het morgen nog meer zijn wanneer een groot deel van hun informatie over de burgers volledig immaterieel wordt. Staten moeten ten slotte ook de veiligheid van de gegevens van hun burgers waarborgen.

Het wachtwoord is, kortom, geen lang leven meer beschoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content