Valse ambtenaren komen aan huis voor ‘het vergelijken van telecomtarieven’

© belga

Meerdere oplichters geven zich uit als ambtenaren die de consument willen helpen bij het vergelijken van telecomtarieven, maar ze misleiden klanten. Het zou kunnen gaan om zelfstandige verkopers die telecomproducten van operatoren proberen te verkopen, aldus Johan Verbelen de FOD Economie.

Deze week is de FOD Economie gestart met de actie ‘Telefoon, gsm, internet, televisie: durf vergelijken’. In 440 gemeenten helpen federale en gemeentelijke ambtenaren consumenten – die in de helft van de gevallen te veel betalen voor vaste telefonie, gsm, internet en televisie – bij hun zoektocht naar het telecomtarief dat bij hen past. Zij doen dit in de lokalen van de gemeenten.

Criminelen Een dag na de lancering van de actie werden er oplichters gesignaleerd die zich voordoen als ambtenaren van de dienst Economie. “Ze bellen mensen op en zeggen: ‘Als u zich niet kunt verplaatsen naar uw gemeentekantoor, kunnen wij ook naar u toekomen om de werking van de telecomprijssimulator uit te leggen”, zegt woordvoerder Johan Verbelen van de FOD Economie. “Wij van de FOD Economie komen niet aan huis, dus het gaat hier om criminelen die in de huizen van mensen willen binnenraken om eender wat te doen.”

Zelfstandige verkopers? Wie zijn de oplichters precies? “Dat weten we niet. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om zelfstandige verkopers die onze actie misbruiken om telecomproducten van operatoren te kunnen verkopen”, aldus Verbelen. “In dit geval worden klanten misleid.”

Verbelen zegt dat de FOD Economie nog niet kan inschatten op welke schaal de oplichters opereren. De overheidsdienst roept op niet op verzoeken van deze oplichters in te gaan en de lokale politie te verwittigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content