Van de hemel naar de hel en weer terug
Toen Jan Callewaert drie jaar geleden zijn boek uitbracht ‘Van de hemel naar de hel en weer terug’ haalde hij een interessante theorie aan.
Toen Jan Callewaert drie jaar geleden zijn boek uitbracht ‘Van de hemel naar de hel en weer terug’ haalde hij een interessante theorie aan.
Kort samengevat komt het erop neer dat de beschaving in het Oosten, in China ontstond, en later naar het westen opschoof. Eerst naar EurAzie, later West-Europa en vervolgens naar de Verenigde Staten. Nu zou die opnieuw in het Oosten aanbeland zijn en speelt China inderdaad in de Champions League van de rijkste en leidende landen. Toen, in de lente van 2007, had hij wellicht nog niet ingeschat dat de Chinese invasie zo verwoestend zou zijn. China, nog steeds de fabriek van de wereld, interpreteerde lange tijd, en ook vandaag nog vaak, ‘copyright’ als ‘right to copy’. Maar het zijn slimme en gehaaide kerels en op vrij korte tijd zijn Huawei en ZTE er in geslaagd om een behoorlijk marktaandeel te veroveren. Jan Callewaert heeft gelijk als hij zegt dat Europa de deuren wagenwijd openzet voor Chinese fabrikanten, terwijl de Verenigde Staten alles dichthouden, ook al om securityredenen. EU-commissarissen Neelie Kroes en Karel De Gucht luisterden wel naar het verhaal van de getergde Option-baas, knikten minzaam, maar blijven in hun goedbetaalde mandaat mondstil.
Ook de telecomoperatoren dragen een zware verantwoordelijkheid door hun volledige netwerken uit te besteden aan de Chinese goedkope leveranciers. Benieuwd hoe lang het zal duren voordat de netwerken zwichten onder het mobiele dataverkeer. Misschien mede daarom dat ze totnogtoe amper mobiele datatoepassingen promoten? Wanneer trouwens de eerste subsidiëringen van smartphones bij Proximus, Mobistar en Base? Alle drie houden ze de billen angstwekkend dicht. Het zou bijzonder jammer zijn mocht een schitterend bedrijf zoals Option verkocht worden, in het slechtste geval verdwijnen. België, Vlaanderen, Brussel en Wallonië moet zijn entrepreneurs koesteren, zowel in goede als kwade dagen, zowel in de hemel als in de hel. Er is immers altijd een weg terug.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier