Vanaf eind 2015 geen extra kosten meer voor bellen, sms’en en surfen in het buitenland
Vanaf 15 december 2015 mogen in de Europese Unie geen roamingkosten meer aangerekend worden, extra vergoedingen voor het bellen, sms’en en mobiel surfen in het buitenland. Dat heeft de industriecommissie van het Europees Parlement beslist.
Eerder werden de tarieven voor het gebruik van een mobiele telefoon buiten de eigen landsgrenzen al geplafonneerd. Maar nu wil de bevoegde commissie van het Europees Parlement, net als commissaris Neelie Kroes, ook dat de roamingkosten helemaal worden afgeschaft. Dat betekent dat de tarieven in binnen- en buitenland tegen eind 2015 gelijkgetrokken zullen worden.
“De grote meerderheid van de Europeanen beperkt het gsm-gebruik in het buitenland. Er zit duidelijk nog veel rek op het gebruik van de smartphone in het buitenland, vooral voor de app-economie”, legt Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) uit. “Apps met toeristische info, plattegrondjes en foto’s worden nu nog vaak links gelaten.”
De commissie stemde ook over het principe van netneutraliteit. Dat betekent dat internetproviders geen voorkeur zouden mogen geven aan content van bepaalde aanbieders. Volgens de parlementsleden moet het telecombedrijven verboden worden het open internet te hinderen door diensten en toepassingen van concurrenten te vertragen of te blokkeren. Experten zeggen dat dat al vaak het lot is geweest van Skype, dat in handen is van Microsoft.
Ook al wordt het principe van netneutraliteit gevrijwaard, heeft de commissie toch enkele uitzonderingen ingebouwd. Zo zouden bedrijven nog steeds bepaalde diensten van hogere kwaliteit kunnen aanbieden, op voorwaarde dat dit de internetsnelheid niet schaadt.
De sociaaldemocraten in de commissie hebben zich bij de stemming onthouden. Ze vragen dat er tegen de plenaire stemming over het dossier – voorzien in de derde week van april – een duidelijke definitie komt van ‘gespecialiseerde diensten’. Ook de groenen tekenen bezwaar aan en zeggen dat de stemming in geen geval voor een “level playing field” zorgt. “Dit is een onsamenhangend lappendeken en het is nog maar de vraag hoe de Raad (van lidstaten, nvdr) dit chaotische stemresultaat als een ernstige onderhandelingsbasis kan zien”, luidt het. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier