Vande Lanotte: ‘Cijfers Europese Commisie over gsm-gebruik in België zijn achterhaald’
Gsm’en in ons land is 50 procent duurder dan het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. ‘Achterhaalde cijfers,’ reageert minister Johan Vande Lanotte.
Gsm’en is in ons land liefst 50 procent duurder dan het Europees gemiddelde. Alle initiatieven van de regering ten spijt blijft België een zeer duur land voor mobiele telefonie, aldus de Europese Commissie. Die zijn ‘achterhaald’, aldus minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A).
De Europese Commissie berekende voor elk land hoeveel gemiddeld moet worden betaald voor een minuut bellen met een gsm. Nederland komt als duurste uit de test, met gemiddeld 14,7 eurocent per minuut. Daarna volgen Luxemburg (14,6) en België (13,8). Bij de goedkoopste landen vinden we Litouwen (1,9 cent), Roemenië (2,2) en Letland (3,5). Het Europees gemiddelde ligt op 9,1 cent per minuut.
In haar analyse van de cijfers is de Commissie duidelijk: de prijsverschillen zijn niet te verklaren door verschillen in kwaliteit, kosten van de dienstverlening of koopkracht van de consument.
De bevoegde commissaris Neelie Kroes ziet heil in een eengemaakte markt: “Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt wel zou bieden. Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen en zo een onderling verbonden continent tot stand brengen.”
Vande Lanotte: ‘Cijfers Europese Commissie zijn achterhaald’
De cijfers over de kostprijs van mobiel bellen waar de Europese Commissie mee uitpakt, zijn achterhaald – althans voor België. Dat zegt de woordvoerster van minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte (SP.A). “De cijfers van de Commissie dateren van 2011, dus nog van voor de telecomwet van oktober 2012. Sindsdien zijn de prijzen spectaculair gedaald”, luidt het.
Volgens het kabinet-Vande Lanotte zegt ook het BIPT, de Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie, dat de tarieven in België goedkoper zijn dan in de buurlanden. (Belga/MI/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier