VDAB wisselt van datacenter in 50 uur

De recente verhuis van het datacenter van Belgacom naar het center van Smals is soepel verlopen. Daardoor konden alle processen op een weekend worden overgezet.

De recente verhuis van het datacenter van Belgacom naar het center van Smals is soepel verlopen. Daardoor konden alle processen op een weekend worden overgezet.

VDAB had een contract met Belgacom voor gebruik van hun datacenter in Machelen waarbij HP het beheer van het netwerk, de storage, serverbeheer en de ondersteuning naar eindgebruikers deed. Maar dat verandert nu. “We hebben er voor gekozen om het datacenter niet langer door een commerciële partner te laten housen maar in een government private cloud onder te brengen van Smals (in Brussel, nvdr),” licht cio Paul Danneels toe.

De verhuis moet op termijn een besparing betekenen. De verhuis van de servers, wat de taak was van HP, werd in iets meer dan 48 uur afgerond. De verhuisactiviteiten begonnen op een vrijdag om 17 uur en tegen zondag 18.30 uur draaiden de website en de applicatieportfolio weer. Naast HP en Smals was ook Econocom nauw betrokken partij.

De organisatie zit met een 130-tal fysieke servers, die de VDAB zelf bezit, en nog eens 230 virtuele servers. De keuze voor HP als verhuispartner was een bewuste keuze volgens Danneels. “Zij zijn tot oktober onze operations partner, wanneer de nieuwe partners het overnemen.”

Die nieuwe partners zijn onder meer Atos voor applicaties, server- en storagebeher, NextiraOne, en Telenet. Econocom doet de eindgebruikersinfrastructuur. Zij deden dit al in onderaanneming van HP, maar gaan dit nu zelf verderzetten. In totaal gaat het om een contract van 46,5 miljoen euro.

De totale verhuis zal in totaal zes maanden duren. Nu worden onder meer de netwerklijnen van de 300 kantoren overgezet en wordt de kennis bij de nieuwe partners opgebouwd. Op 1 november moet alles klaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content