Veeam groeit stevig door bij Belgische bedrijven
De oplossingen van Symantec/Veritas zijn de meest populaire stukjes back-upsoftware in ons land. Maar het is vooral de opmars van Veeam die in het oog springt.
Ongeveer 91 procent van de Belgische bedrijven maakt gebruik van back-upsoftware. Twee leveranciers steken duidelijk boven de anderen uit: Symantec/Veritas en Veeam. Symantec kocht Veritas in 2005 voor 13,5 miljard dollar maar verkocht de data storage unit in 2015 voor 8 miljard dollar aan de investeringsmaatschappij The Carlyle Group. Meer dan 1 op de 3 ondervraagde it-verantwoordelijken – 34 procent om precies te zijn – zegt dat de back-upsoftware van Veritas/Symantec in hun bedrijf gebruikt wordt. Dat is zeker een mooi resultaat, maar is wel een flinke afname vergelijken met enkele jaren geleden. In 2013 gaf nog 46 procent van de locaties aan een versie van Symantec Backup Exec te gebruiken.
Het door Veritas verloren marktaandeel wordt vooral ingepikt door Veeam. Dat in 2006 opgerichte bedrijf blijft stevig doorgroeien en klokt nu al af op 30 procent. Vorig jaar was dat nog 23 procent. Ter vergelijking: in 2013 gaf slechts 3 procent van de ondervraagde Belgische bedrijven aan dat ze back-upsoftware van Veeam gebruiken.
Nummer 3 in de Belgische bedrijvenmarkt is HP – of beter Hewlett-Packard Enterprise: hun oplossingen zijn in gebruik bij 12 procent. Een en ander blijkt uit een marktonderzoek van Computer Profile in opdracht van Data News bij 4.000 it-verantwoordelijken van Belgische bedrijven met minstens 100 werknemers.
Bij multinationals is de kloof tussen Symantec/Veritas en Veeam het grootste. Bij de middelgrote bedrijven klokken beide partijen op hetzelfde percentage (39 procent) af. Ook in de publieke sector is het verschil klein, al liggen beide marktaandelen er ook opmerkelijk lager. Symantec/Veritas scoort 27 procent, wat een procent meer is dan Veeam. De reden is het grotere aandeel van open source software in dat segment. Met 15 procent zijn de openbronoplossingen de nummer drie in de publieke sector.
Hewlett-Packard Enterprise koning in storage
Wat storagesystemen in België betreft, is Hewlett-Packard Enterprise de naam die het meest wordt genoemd. 36 procent van de respondenten noemt HP als storageleverancier. Daarmee blijft Hewlett-Packard Enterprise koning in storagesystemen met een percentage dat stabiel blijft. Al lag het percentage tot 2013 wel nog rond de 42 procent.
De kloof met de nummer 2 in de markt is groot: Synology haalt 15 procent. Net-App sluit de top-3 met afgerond ook zo’n 15 procent. Verderop wordt het boeiend. Dell haalt immers 13,9 procent en EMC 11,5 procent. Ondertussen is het samengaan van Dell en EMC helemaal een feit, dus wordt het uitkijken naar hoe de markt gaat evolueren. Een eenvoudige optelsom is uiteraard geen realistische verwachting maar in theorie zou de fusie wel voor een stevige tweede plaats kunnen zorgen voor Dell EMC.
Overigens zijn er in het gebruik van storage wel opvallende verschillen per gewest: iets waar bijvoorbeeld de aanwezigheid van multinational of grote publieke aanbestedingen veel mee te maken hebben. EMC wordt niet toevallig hoofdzakelijk genoemd in de hoofdstad (meer dan 11 procent). Synology is veel populairder in Wallonië en HP komt dan weer veel vaker in Vlaamse bedrijven. In deze cijfers gaat het voor alle duidelijkheid om álle storage-oplossingen: dus zowel de high-end infrastructuur als pakweg de NAS-instapmodellen.
Kristof Van der Stadt
“Het wordt uitkijken naar de impact van het samengaan van Dell en EMC”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier