Veel ICT-vrijwilligers voor Haïti
De Franse hulporganisatie Telecoms Sans Frontières, die zorgt voor noodtelecomuitrusting in rampgebieden, wordt overspoeld met vrijwilligers die een handje willen helpen in Haïti.
De Franse hulporganisatie Telecoms Sans Frontières, die zorgt voor noodtelecomuitrusting in rampgebieden, wordt overspoeld met vrijwilligers die een handje willen helpen in Haïti.
Telecoms Sans Frontières (TSF) is een Franse organisatie die in telecommateriaal voorziet in rampgebieden. Los van medische en voedselhulp is ook communicatie-infrastructuur essentieel om de getroffen mensen in dergelijke gebieden te helpen, hen de kans te geven familie en vrienden gerust te stellen en zich opnieuw een beetje te laten organiseren. Ook hulporganisaties zelf hebben nood aan betrouwbare communicatiemiddelen.
De aardbeving Haïti legde aanvankelijk alle communicatiemiddelen plat: vaste telefoonlijnen, gsm en zelfs satellietsystemen van het World Food Program (WFP). Telecoms Sans Frontières was [vrij snel ter plaatse] met enkele teams die twee ‘callcenters’ op poten zetten met satellietinfrastructuur, waarmee mensen gratis wereldwijde telefoontjes van 2 minuten konden doen.
TSF is trouwens niet de enige organisatie die een telecomhandje toesteekt in Haïti. Ook de International Telecommunications Union heeft satellietterminals, breedbandunits en een basisstation voor mobiele telefonie geleverd als noodhulp voor Haïti.
Momenteel werken de meeste mobiele netwerken, met vallen en opstaan, opnieuw. Maar die zouden binnen enkele dagen opnieuw in problemen kunnen komen. “Zonder brandstof (om elektriciteit te produceren voor de generatoren) zal het netwerk van mobiele telefonie over een aantal dagen onderbroken worden, en dat met ernstige gevolgen voor de humanitaire operaties”, aldus het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs van de Verenigde Naties (OCHA).
TSF lijkt het beste los te maken in de ict’ers aller landen. De organisatie wordt, zo staat te lezen op Computerworld.com, overspoeld met aanvragen van vrijwilligers die hun technische kennis ten dienste willen stellen van de organisatie en de Haïtiaanse bevolking. Toch worden alle aanvragen afgeslagen, omdat vrijwilligers eerst een doorgedreven opleiding moeten gehad hebben vooraleer ze in rampgebieden aan de slag kunnen. TSF stuurt zijn personeel gewoonlijk voor een opleiding naar de universiteit van Pisa voor ze aan de slag kunnen in één van de drie TSF-bases in de wereld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier