Veel steun voor verzet van Microsoft tegen Amerikaanse overheid
Tientallen bedrijven, verenigingen en personen steunen Microsofts verzet tegen een huiszoekingsbevel van de Amerikaanse overheid om mails opgeslagen in Ierland te bekomen.
In een rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid tekent Microsoft verzet aan tegen een huiszoekingsbevel dat het bedrijf zou verplichten om mailbestanden van een klant, zoals opgeslagen in Ierland, vrij te geven.
Microsoft vecht dit aan met de stelling dat de Amerikaanse overheid gebruik moet maken van de geëigende middelen en procedures om bij een andere staat documenten op te vragen, conform de internationale wetgeving.
Microsoft maakt zich sterk dat de overheid van de VS in alle staten zou zijn, mocht een ander land op een gelijkaardige wijze privé-communicatie en documenten zou proberen op te eisen in de VS. Microsoft stelt dat door de documenten zo dicht mogelijk bij de klant op te slaan, zo ook het best de privacy rechten van die persoon beschermd worden, en dat de actie van de Amerikaanse overheid indruist tegen het recht op privacy. Het bedrijf wijst zelfs fijntjes op de verontwaardiging die de vraag van de VS in de rest van de wereld heeft opgeroepen, met krantenkoppen als “US wants to rule over all servers globally.”
Amicus Curiae
Microsoft meldt voorts dat heel wat bedrijven, belangenverenigingen en personen zich nu ook bij de zaak tegen de Amerikaanse overheid hebben aangesloten, door hun eigen standpunten als ‘amicus curiae’ bij de rechtbank te deponeren. Naast ict-bedrijven als Verizon, Apple, Amazon, Cisco, Salesforce, HP, eBay, Infor, AT&T en Rackspace, evenals de US Chamber of Commerce en de National Association of Manufacturers, hebben zich ook belangrijke burgerrechtenorganisaties als de ACLU en de EFF hierbij aangesloten.
Ook hebben 17 mediaorgansiaties, waaronder CNN, ABC, The Guardian, de Washington Post en de Seattle Times hun bezwaren kenbaar gemaakt bij de rechtbank. Samen wijzen ze op het mogelijk verlies van buitenlandse klanten voor Amerikaanse bedrijven, de aantasting van privacy rechten en de aantasting van de bescherming van journalisten. Het betreft immers documenten van een journalist.
Microsoft merkt voorts op dat deze “opinies bij de rechtbank duidelijk maken dat een aantal organisaties zich zorgen maken over de aanpak van de Amerikaanse overheid in deze zaak, en het eens zijn dat de zaak niet zozeer een eng wettelijke vraag betreft, maar een brede beleidsaangelegenheid die fundamenteel is voor de toekomst van wereldwijde technologie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier