Verkoop pc’s verder gedaald

© iStock

De wereldwijde verkoop van pc’s is in het derde kwartaal verder weggezakt: de vraag ernaar nam af met 1,7 procent vergeleken met een jaar eerder, aldus marktonderzoeker IDC. Ook Gartner meldde een daling, al was de krimp volgens dit onderzoeksbureau minder sterk: 0,5 procent.

Volgens IDC werden in de afgelopen drie maanden 78,5 miljoen pc’s aan de man gebracht, tegenover 79,9 miljoen een jaar eerder. Gartner schatte dat er 79,4 miljoen pc’s zijn verkocht.

De verkopen in West-Europa en de Verenigde Staten trokken iets aan. Die plus is voor een groot deel toe te schrijven aan bedrijven die apparaten vervingen die nog op Windows XP draaiden. Microsoft meldde eerder dit jaar dat het de ondersteuning van het besturingssysteem stopgezet is.

In Azië stagneerde de verkoop. De Aziatische markt is volgens de onderzoekers iets meer afhankelijk van particulieren in plaats van bedrijven. Consumenten zouden daarbij de voorkeur geven aan tablets en smartphones.

Het Chinese Lenovo bleef marktleider met een wereldwijd aandeel van circa 20 procent, gevolgd door het Amerikaanse HP met een aandeel van 18 tot 19 procent. Dell was derde met 13 procent van de markt. (Belga/MI)

Partner Content