Verkoop Windows Mobile valt tegen

Gsm-fabrikanten brengen hun toestellen te laat op de markt, meent Microsoft.

Gsm-fabrikanten brengen hun toestellen te laat op de markt, meent Microsoft.

Microsoft heeft zijn verkoopdoelstelling voor het mobiele besturingssysteem Windows Mobile niet gehaald. Er gingen 18 miljoen licenties over de toonbank terwijl het bedrijf 20 miljoen licenties had verwacht.

Ondanks forse concurrentie van bijvoorbeeld de Apple iPhone en de BlackBerry van het Canadese Research in Motion (RIM), zag Microsoft zijn aandeel op de markt voor mobiele besturingssystemen het afgelopen boekjaar wel stijgen. Dat vertelt topman Andy Lees van het Microsoft onderdeel Mobile Communications Business.

Volgens Lees blijven de verkoopcijfers van Windows Mobile achter doordat veel toestellen met dat besturingssysteem later op de markt verschijnen. Hij vertelt er niet bij over welke gsm-fabrikanten hij het heeft. “Dat zou oneerlijk zijn voor hen. Zij geven ons door wanneer hun toestellen verschijnen en ik wil ze niet verwijten dat ze niet op tijd leveren”, aldus Lees.

Dat de verkoopcijfers achterblijven bij de bedrijfsdoelstelling heeft volgens hem geen gevolgen voor de omzet van Microsofts divisie Entertainment en Devices. Daarvan sloot het boekjaar eind juni. “Het klinkt misschien wel als een enorm aantal, maar eigenlijk staat de waarde gelijk aan minder dan een maand werk.”

De laatste versie van het besturingssysteem, Windows Mobile 6.1, verscheen in april van dit jaar. Een aantal fabrikanten van mobiele telefoons heeft toestellen op de markt gebracht die er op draaien. Onder hen zijn HTC en Samsung. Later dit jaar presenteert Sony Ericsson zijn Xperia X1 die op versie 6.1 draait.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content