Virtual reality is terug (van nooit helemaal weggeweest)

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Zowel Facebook (Oculus), Google (Jaunt) als Samsung blazen nieuw leven in de ‘virtual reality’ technologie. Waarom zou het deze keer wél lukken?

Zowel Facebook (Oculus), Google (Jaunt) als Samsung blazen nieuw leven in de ‘virtual reality’ technologie. Waarom zou het deze keer wél lukken?

Het is een trieste rode draad doorheen de it-geschiedenis: het falen van digitale ‘virtual reality’ (VR) in al zijn vormen en gedaantes. Dat VR nooit definitief afgeschreven werd, heeft alles te maken met het enorme potentieel van de technologie. Je hoeft over niet veel inlevingsvermogen te beschikken, om de mogelijkheden van een virtuele omgeving te zien: een omgeving waarin je zintuigen creatief bespeeld worden om je zowel visueel als auditief – of zelfs met geur en tastzin – een andere ‘virtuele’ realiteit voor te schotelen.

Actie van Facebook, reactie van Google

Dat we dit jaar over een volwaardige comeback van VR spreken, hebben we in eerste instantie aan Facebook te danken. Facebook kocht eind maart namelijk het bedrijf Oculus VR voor een slordige 2 miljard dollar. Google reageerde na de Facebook-aankoop wat lacherig met de aankondiging van Google Cardboard: een soort doe-het-zelf oplossing om zelf een kartonnen 3D-bril in elkaar te flansen waarin je een met nfc uitgeruste smartphone kan stoppen.

Maar Google lanceerde eind augustus nog een nieuw initiatief. Via de Ventures-financieringstak investeert het bedrijf ook fors in Jaunt VR: een in Palo Alto (Silicon Valley) gevestigde start-up die ‘cinematic virtual reality’ wil brengen. In totaal haalde Jaunt maar liefst 27,8 miljoen dollar oftewel zo’n 20 miljoen euro op bij onder meer Highland Capital Partners en dus ook Google Ventures.

“Vanaf het ogenblik dat zij onze demo zagen, waren ze verkocht. We noemen die ruimte nu onze fundraising-room”, lacht Arthur van Hoff, de Nederlandse oprichter en huidig cto van Jaunt die in een ver verleden nog een van de pioniers van Java was.

Data News bracht een bezoek aan de kantoren van Jaunt in Palo Alto.

Lees het volledige artikel over virtual reality hier (gratis voor abonnees).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content