“Vlaams innovatiebeleid is nog complexer geworden”
Het Vlaamse innovatiebeleid werpt vruchten af voor wie er zijn weg in vindt. Maar de zoektocht zelf is veel te moeilijk en vereenvoudiging is nodig. Dat blijkt uit voorlopige versie van een rapport van groep experts onder leiding van hoogleraar Luc Soete dat de krant De Tijd kon inkijken. Volgens het eerste het rapport-Soete, uit 2007, was het Vlaamse innovatiebeleid al een kluwen. Dat is het nu nog meer geworden. Sinds 2007 zijn er zeker inspanningen gebeurd, zo klinkt het, maar “vooral bij de indirecte steun aan bedrijven is nog steeds een storende overlapping aan initiatieven en een onvoldoende efficiënte investering van overheidsinstellingen”.
Het Vlaamse innovatiebeleid werpt vruchten af voor wie er zijn weg in vindt. Maar de zoektocht zelf is veel te moeilijk en vereenvoudiging is nodig. Dat blijkt uit voorlopige versie van een rapport van groep experts onder leiding van hoogleraar Luc Soete dat de krant De Tijd kon inkijken.
Volgens het eerste het rapport-Soete, uit 2007, was het Vlaamse innovatiebeleid al een kluwen. Dat is het nu nog meer geworden. Sinds 2007 zijn er zeker inspanningen gebeurd, zo klinkt het, maar “vooral bij de indirecte steun aan bedrijven is nog steeds een storende overlapping aan initiatieven en een onvoldoende efficiënte investering van overheidsinstellingen”. De overdracht van bevoegdheden en de toegenomen politieke interesse heeft volgens het rapport de complexiteit in de hand gewerkt.
Gevolg? “Een complex en gefragmenteerd landschap” en “instrumenten die op een of andere manier nog steeds onvoldoende gekend zijn door de actoren in het veld”. Met andere woorden: als je je weg vindt, kan je met de Vlaamse innovatiesteun goede dingen doen. Alleen is het gewoon enorm moeilijk om die weg te vinden.
In het rapport wordt daarom gepleit voor synergiebesparingen, bijvoorbeeld in de zogenaamde ‘competentiepolen’, die volgens de experts “als het ware op te rapen lijken”. Ook is het beleid te versnipperd, met initiatieven die over elkaar lijken te struikelen, zoals Vlaanderen in Actie (ViA) en het Pact 2020, de conceptnota Innovatiecentrum Vlaanderen en het Nieuw Industrieel Beleid (NIB). De experts vragen tenslotte ook het beleid voor innovatie en economie – dat nu bij twee ministers zit, Ingrid Lieten en Kris Peeters – bij voorkeur in één portefeuille samen te brengen.
Luc Soete zelf benadrukt aan persagentschap Belga dat het hier nog altijd gaat over een voorlopige versie van het rapport. Experts moeten daarover nog hun feedback geven. “Ik vind het jammer dat de voorbarige conclusies gelekt zijn. Onze positie staat nog niet helemaal vast.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier