Vlaamse en Brusselse gemeenten missen ict-beleidsplan
Hoewel ruim een derde van de lokale politieke verantwoordelijken e-government een hoger beleidsprioriteit noemt, blijken de meeste Vlaamse en Brusselse gemeenten een ict-beleidsplan te missen. Dat meldt Indigov na een bevraging.
Hoewel ruim een derde van de lokale politieke verantwoordelijken e-government een hoger beleidsprioriteit noemt, blijken de meeste Vlaamse en Brusselse gemeenten een ict-beleidsplan te missen. Dat meldt Indigov na een bevraging.
Indigov, dat gespecialiseerd in onderzoek en advies over de ‘Informatiemaatschappij’, lichtte in de ‘eGov Monitor Lokale Besturen 2007’ 327 Vlaamse en Brusselse gemeentelijke websites door en bevroeg de lokale beleidmakers. De meest verontrustende vaststelling noemen de onderzoekers de afwezigheid bij de meeste gemeenten van een welomlijnd beleidsplan voor ict. Het maakt daarbij zelfs geen verschil of het om interne of externe (gebruik van ict ter wille van de burgers en bedrijven) beleidsplannen gaat. Nochtans blijkt uit de enquête van Indigov dat 37 procent e-government een hoge beleidsprioriteit noemt en slechts 15 procent er een lage tot zeer lage prioriteit aan verleent.
Een derde van de besturen heeft geen dienst met specifieke verantwoordelijkheid voor ict. Bij bij de gemeenten met minder dan 15.000 inwoners loopt dat aandeel op tot meer dan de helft. Ruim tweederde van de besturen zal in 2008 kunnen terugvallen op hoogstens 1 voltijdse ict-medewerker. Voorts blijkt dat bijna de helft van de gemeentebesturen het ict-budget voor 2008 niet boven de 100.000 euro uitkomt.
Nadat [Gentblogt.be] gisteren de award van Site van het Jaar won in de categorie groepsblog, mag de Gentse internaut nog eens juichen. [Gent] blijkt de beste gemeentelijke website te hebben van Vlaanderen en Brussel, aldus Indigov. “De Oost-Vlaamse stad heeft haar site knap vernieuwd en scoort op elke onderzochte index met best practices”, luidt de evaluatie. “De Gentse site biedt een grote hoeveelheid informatie en diensten via meervoudige zoekstructuren aan. Toch blijft hij ondanks een massaal aanbod aan informatie gebruiksvriendelijk en trendy.”
[Zwijndrecht] wint maar liefst 188 plaatsen in vergelijking met vorig jaar en belandt op plaats 2. [Leuven] vervolledigt de top 3. Hoewel grote besturen per inwoner meer uitgeven aan hun website dan kleine (33 euro tegenover 9 euro) figuren in de top 10 toch gemeenten als [Lennik] en [Kampenhout]. De provincie Limburg heeft geen enkele gemeente in de top 10.
Goed nieuws is dat het gebruik van de website als (multimediaal) nieuwsplatform verbetert. Zowel in zachte (vrije tijd, cultuur en toerisme) als in harde sectoren (lokale economie) nam het aanbod aan informatie gevoelig toe. Er kan veel ook meer gemaild worden van burger naar bestuur en omgekeerd. Heel wat lokale besturen verkennen voorts de nieuwere populaire internettoepassingen als web-TV, YouTube, Google Maps of Skype. Een belangrijk minpunt is het ontbreken van een elektronisch loket bij 4 op de 10 gemeenten. Bovendien blijkt de kwaliteit en het aanbod bij de bestaande e-loketten maar magertjes te zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier