Vlaamse overheid excuseert zich voor valse phishingmail: ‘We zijn uit de bocht gegaan’

© Belga

De Vlaamse overheid verontschuldigt zich voor de valse phishingmail die ze vorige week verspreidde onder 15.000 Vlaamse ambtenaren, en die de nodige ongerustheid veroorzaakte bij het ambtenarenkorps.

“We willen ons verontschuldigen bij alle ongeruste collega’s”, staat in een bericht van de overheid aan het adres van de Vlaamse ambtenaren.

Een week geleden stuurde de overheid een nepmailtje rond om te testen of de ambtenaren voldoende alert zijn voor internetfraude. Iedereen kreeg een namaakfactuur met het logo van Thalys, met daarbij ook de melding dat een zogezegde treinreis nog betaald moest worden en dat er bijna 20.000 euro van hun kredietkaart zou gaan als ze niet snel al hun bankgegevens doorspeelden. Maar de test liep uit de hand. Veel ambtenaren stapten naar de politie, de bank of naar Thalys met vragen en klachten.

‘Een diep mea culpa naar Thalys’

Frank Geets van het Agentschap voor Facilitair Management besefte snel dat de overheid in de fout was gegaan: “We zijn uit de bocht gegaan als administratie. Een diep mea culpa naar Thalys. We hadden geen toelating voor het Thalyslogo gevraagd.”

Intussen is onder de Vlaamse ambtenaren ook de boodschap verspreid dat de actie is stopgezet en dat er fouten zijn gemaakt. “We hebben er niet genoeg bij stilgestaan dat Thalys, de politie en de banken zouden gecontacteerd worden door bezorgde collega’s”, luidt het. “Om verdere verwarring te voorkomen, hebben we de actie stopgezet en het bericht teruggetrokken. We hebben onze excuses aangeboden bij die partijen. En we willen ons ook verontschuldigen bij alle ongeruste collega’s”, besluit de boodschap.

Vlaamse overheid excuseert zich voor valse phishingmail: 'We zijn uit de bocht gegaan'
© BELGA

Homans: ‘Actie toont aan dat er nood is aan sensibilisering over informatieveiligheid’

Volgens het kabinet van minister Liesbeth Homans, bevoegd voor Bestuurszaken, heeft de veiligheidsadviseur van het Facilitair Bedrijf de dag zelf nog contact opgenomen met Thalys. “Vanuit het kabinet hebben wij Frank Geets aangeraden om ook zelf contact op te nemen met Thalys, wat ook gebeurd is. In samenspraak met het kabinet en Thalys heeft het Faciliteit Bedrijf beslist de actie stop te zetten”, stelt het kabinet-Homans. De N-VA-minister erkent dat het Thalys-logo inderdaad niet gebruikt mocht worden. “Maar de actie toont wel aan dat er nood is aan sensibilisering wat de informatieveiligheid betreft.”

Thalys: ‘Ongevraagd gebruik van ons logo was ongepast, maar geen sprake van juridische stappen’

Intussen heeft men bij Thalys een 100-tal ongeruste ambtenaren aan de lijn gehad, zegt woordvoerster Patricia Baars. “Mensen sensibiliseren voor de gevaren van phishing is goed. Maar het ongevraagde gebruik van ons logo daarbij was ongepast.”

Dat de Vlaamse overheid de actie heeft ingetrokken en excuses heeft aangeboden, is volgens Thalys een goede zaak. Er zouden nog contacten tussen Thalys en de overheid over de kwestie volgen, maar van juridische stappen is volgens woordvoerster Baars “geen sprake”.

(Belga/MI)

Partner Content