Vlaamse scholen bouwen samen met Universiteit Gent een netwerk van weerstations
Onderzoekers van de UGent willen tegen eind dit jaar een netwerk tot stand brengen van vijftig weerstations waarvan de meteorologische sensoren via Internet of Things-technologie automatisch metingen doorsturen. De weerstations worden toegekend aan scholen in Vlaanderen en Brussel, die zich daarvoor tot eind april kandidaat kunnen stellen.
De STEM-leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar van de De Heilig Grafschool in Turnhout mochten maandag als eerste een weerstation bouwen. Het weerstation komt op de eigen campus te staan, maar dat is zeker niet bij alle deelnemende scholen de bedoeling.
“We willen ook weerstations aan rivieren of tussen de duinen bijvoorbeeld, zodat we kunnen zien wat de impact is van het type omgeving op de metingen”, zegt UGent-onderzoeker Steven Caluwaerts. “Hier in een stedelijke omgeving verwachten we bijvoorbeeld het hitte-eilandeffect te kunnen waarnemen.”
De weerstations werken op zonne-energie. “Aangezien ze geen elektriciteitsaansluiting nodig hebben en automatisch werken, kunnen ze in allerlei omgevingen staan en moeten de scholen er niet de hele tijd naartoe”, zegt Caluwaerts.
Alle meteorologische data online beschikbaar
De sensoren zullen temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte meten en die metingen doorsturen naar een centrale server. De resultaten van alle weerstations zijn niet alleen door de UGent zelf, maar ook door de scholen raadpleegbaar en zelfs steden en gemeenten en individuele burgers zullen met de data aan de slag kunnen. De scholen krijgen ook begeleidende lespakketten ter beschikking.
Het project, ‘Vlinder’ genaamd, kreeg een subsidie van 150.000 euro van de Vlaamse overheid omdat het werd geselecteerd bij een projectproep rond citizenscienceprojecten. Ook onder meer het KMI werkt eraan mee.