Vlaamse tech-bedrijven verkassen naar het buitenland
Vlaamse technologiebedrijven hebben 1209 filialen in het buitenland, een stijging met 61 procent op amper tien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria.
Vlaamse technologiebedrijven hebben 1209 filialen in het buitenland, een stijging met 61 procent op amper tien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria. Opvallend is dat de bedrijven met buitenlandse filialen tijdens de laatste drie jaar ook in Vlaanderen meer jobs (+ 1,2 procent) scheppen, vooral innovatie-activiteiten.
De werkgelegenheid in de technologiebedrijven die enkel in Vlaanderen actief zijn, blijft echter dalen. “Het gebrek aan competitiviteit van ons land nekt heel wat productiebedrijven die enkel lokaal actief zijn,” zegt directeur-generaal van Agoria Vlaanderen Wilson De Pril.
“Bedrijven innoveren en internationaliseren, maar door het hoge kostplaatje van ondernemen in ons land, wordt produceren hier vaak te duur. Doe dringend iets aan de competitiviteit van ons land en bedrijven zullen hier niet alleen innoveren maar ook meer produceren en jobs creëren.”
De technologiebedrijven zijn essentieel voor de creatie van de welvaart in Vlaanderen. Bijna dertig procent van wat we exporteren, komt uit de technologiesectoren. Vorig jaar exporteerden deze bedrijven voor 55 miljard euro aan goederen, blijkt uit de cijfers van Agoria. Dat is een lichte stijging tegenover 2012 (54,0 miljard euro), maar een stuk onder het voorlopige recordjaar 2007; toen exporteerden de technologiebedrijven voor 60,1 miljard euro.
Zorgwekkend is dat de export stagneert terwijl de globale wereldhandel wel al jaren stijgt, ook de exportcijfers van de buurlanden stijgen sneller. “Ons industrieel weefsel liep tijdens de crisisjaren zeer zware schade op en de hoge kosten prijzen ons steeds meer uit de markt,” zegt De Pril.
Wat doen de bedrijven? Ze internationaliseren …
Vlaamse bedrijven internationaliseren: dat is goed nieuws, want deze bedrijven staan door hun internationale investeringen sterker en scheppen daardoor ook hier heel wat jobs. De 180 moederbedrijven bieden werk aan 137.500 mensen in de wereld, waarvan 50.900 jobs zich hier bevinden. Het aantal lokale jobs in deze bedrijven steeg sinds 2010 met 1,2 procent. In bedrijven zonder buitenlands filiaal daalden het aantal jobs in diezelfde periode met 4,1 procent.
“Internationaliseren is een noodzaak geworden voor heel wat bedrijven,” zegt De Pril. “Onze bedrijven richten niet alleen vestigingen op in verre groeilanden en Oost-Europa. Ook het aantal filialen in Duitsland en Nederland zit duidelijk in de lift. Enkel in Frankrijk daalt het aantal Vlaamse filialen, niet toevallig ook een land met een competitiviteitsprobleem.”
… en innoveren
Wie duur is, moet iets extra’s kunnen bieden. Vlaamse bedrijven die 66 procent van hun goederen en diensten exporteren, zetten dan ook zwaar in op innovatie. De Pril: “Liefst 70 procent van al de O&O-inspanningen in Vlaanderen worden gefinancierd door de bedrijven, het hoogste percentage van heel de EU. Zelfs in de voorbije crisisperiode, stegen de bedrijfsinvesteringen in innovatie.”
Agoria vraagt dat ook de Vlaamse overheid in de komende jaren haar duit in het zakje doet. “De Vlaamse regering moet de ambitie blijven hebben om 1 procent van het BBP te spenderen aan innovatie tegen 2020. Onderzoek moet ook welvaart creëren. We vragen dus dat de overheid minstens 20 procent van haar innovatiemiddelen inzet op vraaggestuurd industrieel gericht onderzoek, nu is dat nog geen 15 procent.”
Wat te verwachten van de overheid?
Nu de nieuwe Vlaamse regering in de steigers staat, roept Agoria de toekomstige coalitiepartners op keuzes te maken. De Pril: “Kies voor industrie. Duitsland bewijst dat dit kan, want zij creëren weer meer jobs in de industrie. Ze kozen voor loonbeheersing in moeilijke tijden en voor investeringen in vraaggestuurde industriële innovatie en export.”
“Ook de Vlaamse regering kan binnen haar bevoegdheden slimme keuzes maken en de export van onze bedrijven een boost geven, bijvoorbeeld in de groeilanden. Pak de ondernemingskosten aan en sluit met het federaal niveau een competitiviteitspact bis af en zorg voor een fiscaal pact op Vlaams niveau.”
“Zet in op vraaggestuurde innovatie zodat de nodige economische groei en lokale jobs er komen. Innoveren, produceren én internationaliseren kunnen samen gaan in Vlaanderen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier