Vlaanderen eist betere stemcomputers van Smartmatic

De verkiezingen van 2014 mogen geen herhaling geven van de technische problemen uit 2012. Vlaanderen stelt het bedrijf dat de software leverde in gebreke.

Dat staat in het evaluatierapport van het Agentschap Binnenlands Bestuur dat onder meer De Tijd en De Standaard konden inkijken. De computers blokkeerden in sommige gevallen. Bij anderen werd dan weer onbewust een voorkeurstem gegeven door te snel twee keer op het scherm te drukken.

De Vlaamse overheid stelt het Venezolaanse Smartmatic in gebreke voor de technische problemen en eist dat het systeem, wat 40 miljoen euro kostte, tegen 2014 wordt verbeterd. Bij de afgelopen verkiezingen werden 1.763 oproepen voor incidenten gemeld, zo’n kwart daarvan was van technische aard.

Al zijn de problemen niet enkel te wijten aan het bedrijf dat de software ontwikkelde. Zo heeft de politiek te laat beslist over de stemcomputers waardoor het systeem niet eerst als proefproject kon worden getest. Ook was er een late levering van de machines in verschillende gemeentes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content