Vlaanderen krijgt ook een Microsoft Innovation Center
Na Wallonië (Bergen) en Brussel (Etterbeek) komt er ook in Vlaanderen een MIC, een publiek-private samenwerking rond innovatie en technologie. Daarvoor is gisteren een principeovereenkomst getekend, door Vlaams minister-president Kris Peeters en toplui van Microsoft. Het nieuwe innovatiecentrum wordt verdeeld over Kortrijk en Genk en zal focussen op technologie voor de gezondheidszorg en e-health-toepassingen. Dat voor Kortrijk en Genk werd gekozen, heeft vooral te maken met de aanwezigheid daar van bedrijfjes en onderzoeksinstellingen die goed in het plaatje passen
Na Wallonië (Bergen) en Brussel (Etterbeek) komt er ook in Vlaanderen een MIC, een publiek-private samenwerking rond innovatie en technologie. Daarvoor is gisteren een principeovereenkomst getekend, door Vlaams minister-president Kris Peeters en toplui van Microsoft.
Het nieuwe innovatiecentrum wordt verdeeld over Kortrijk en Genk en zal focussen op technologie voor de gezondheidszorg en e-health-toepassingen. Dat voor Kortrijk en Genk werd gekozen, heeft vooral te maken met de aanwezigheid daar van bedrijfjes en onderzoeksinstellingen die goed in het plaatje passen. “In en rond Kortrijk is er een zekere expertise rond ‘cybersecurity’, wat, gezien de privacy, belangrijk is voor ontwikkelingen rond patiëntengegevens. In Genk beweegt er heel wat rond gaming en die bedrijven hebben potentieel in de healthcare”, legt Philippe Rogge, general manager van Microsoft Belux uit.
Opmerkelijk is dat het innovatiecentrum in Bergen ook aanvankelijk rond e-health draaide, maar dat men daar gaandeweg is overgestapt naar andere toepassingsdomeinen. “Belangrijk is dat het beleid moet volgen. Dat was toen niet het geval – om allerlei redenen. We hebben het gevoel dat deze samenwerking op het juiste moment komt”, zegt Rogge.
Kris Peeters, Daniel Lewin, corporate vice president emerging business development van Microsoft en Philippe Rogge hopen dat het Microsoft innovatiecentrum drie à vierhonderd nieuwe jobs zal opleveren. Ter vergelijking: op twee jaar tijd steunde het MIC in Bergen 50 projecten die alles samen 150 jobs opleverden. In Brussel, waar het MIC pas in maart werd gelanceerd, moeten jaarlijks 10 bedrijven en minstens 50 jobs worden gecreëerd.
Wereldwijd heeft Microsoft al ruim 90 van dergelijke innovatiecentra opgericht. In die centra werkt het softwarebedrijf samen met overheden en academici. Lokale bedrijven kunnen er nieuwe producten ontwikkelen en starters krijgen er de kans verder te bouwen op nieuwe ontwikkelingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier