Vlaanderen ziet e-boekverkoop verdubbelen

© .

De boekenmarkt in Vlaanderen kromp in 2014 voor het derde jaar op rij, maar de e-boekenverkoop nam met 140 procent toe. Het digitale boek neemt nu 2,9 procent van de totale boekenmarkt in beslag.

In 2014 slonk de Vlaamse boekenmarkt met 1,9 procent, tot een omzet van 195,8 miljoen euro. Dat schrijft Boek.be, de koepelvereniging van de Vlaamse boekensector.

Vooral de verkoop van fictie en literaire non-fictie kreeg klappen (-7,3 procent), net als die van strips (-4,4 procent). Bij de kinderboeken steeg de omzet dan weer met 5,1 procent.

E-boek compenseert omzetdaling fictie en non-fictie ‘grotendeels’

Volgens Boek.be wordt de sterke omzetdaling van fictie en literaire non-fictie wel grotendeels gecompenseerd door e-boeken. 70 procent van de verkochte digitale titels is immers literair.

Met 446.000 verkochte exemplaren maakte het digitale boek vorig jaar 2,9 procent van de totale boekenmarkt uit, een stijging van 140 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ook onlineverkoop steeg

De Vlaming koopt ook meer en meer papieren boeken online. In 2014 steeg de omzet van de online boekenverkoop met 16,6 procent en nam de onlineverkoop een marktaandeel van 12,2 procent.

Deze stijging gaat vooral ten koste van de verkoop in de boekhandel, waar de omzet daalde met 4,8 procent. Boek.be wijst wel op het status quo van de omzet van de onafhankelijke boekhandel.

Pascale Naessens’ kookboek ‘Puur eten dat je gelukkig maakt’ werd het meest verkocht, gevolgd door ‘De Druivelaar dagwijzer 2015’, ‘Dagelijkse Kost: Mijn 200 klassiekers’ van Jeroen Meus en ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans, tevens de enige roman in de top 10. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content