Vliegen we straks met een virtual reality helm op?

Illustratie uit de patentaanvraag van Airbus voor een VR-helm aan boord van een vliegtuig. © US Patent Office
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vliegtuigfabrikant Airbus heeft een patentaanvraag ingediend voor een ‘virtual reality’ helm aan boord van een vliegtuig.

Wie al eens een vliegtuig neemt, weet als geen ander dat het soms lijkt alsof de totale vliegervaring er ieder jaar op achteruit gaat en dat het comfort van de passagiers op de laatste plaats lijkt te komen. Uit een recente patentaanvraag die Wired ontdekte, blijkt dat vliegtuigfabrikant Airbus toch nog moeite doet om van een vliegtuig meer dan een kooi met vleugels te maken. Of om je als passagier tenminste te doen vergeten dat je in een ongemakkelijke stoel met luidruchtige buren zit.

In de patentaanvraag – ingediend bij het Amerikaanse Patent Office – is sprake van een virtual reality (VR) helm voor passagiers. In de aanvraag staat te lezen dat de VR-helm passagiers moet toelaten om zich af te zonderen in hun eigen wereld en zo te vergeten dat ze zich in een vliegtuig bevinden.

De helm moet zowat het ‘flight entertainment system’ van de toekomst worden. De helm is voorzien van ingebouwde headphones, en het is uiteraard de bedoeling dat je er films mee kan bekijken. Of dat ook in 3D is, en hoe dat precies technologisch in elkaar zal zitten, wordt niet gedetailleerd beschreven. Mogelijk via een “opto-electronic” scherm, of via “image diffusion glasses”, leest de tekst.

Maar het is de bedoeling dat zo’n helm de passagier ook toelaat om wat werk te verzetten. Een virtueel toetsenbord zou dan verschijnen op je opklaptafeltje, dat je met speciale handschoenen kan bedienen.

Wie nu al luidop begint te dromen van een virtual reality ervaring op zijn volgende vakantievlucht, moeten we wel ontgoochelen. Airbus heeft nog geen concrete plannen om de geschetste VR-helm ook daadwerkelijk in te voeren en wil met deze aanvraag enkel de intellectuele rechten alvast vrijwaren, zo kreeg Wired te horen bij de vliegtuigfabrikant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content