VMware virtualiseert mobiele telefoons
Dankzij de overname van het Franse Trango Virtual Processors brengt EMC-dochter VMware virtualisatie nu naar mobiele telefoons.
Dankzij de overname van het Franse Trango Virtual Processors brengt EMC-dochter VMware virtualisatie nu naar mobiele telefoons.
VMware Mobile Virtualization Platform (MVP), zo heet de nieuwste boreling bij VMware. MVP is een dun laagje software dat wordt ingebouwd in de mobiele telefoon en dat de applicaties en data loskoppelt van de onderliggende hardware.
VMware denkt dat vooral gsm-fabrikanten er brood in zullen zien. Zij zullen immers dezelfde software en drivers kunnen gebruiken voor al hun telefoongamma’s, los van de vraag welke hardware die gebruiken, aangezien de hardware gevirtualiseerd wordt. Potentieel gevolg: lagere productiekosten.
Ook kijken fabrikanten tegenwoordig naar meer open besturingssystemen, om een zo breed mogelijk applicatiepakket te kunnen aanbieden. Maar ze worstelen dan met het vraagstuk hoe ze ‘proprietary’ code kunnen loskoppelen van open code, en hoe ze basisdiensten als authenticatie, drm of facturatie kunnen loskoppelen van datgene waar de telefoongebruiker moet aankunnen. Volgens VMware moet dat perfect lukken via virtuele machines.
Voor bedrijven en eindgebruikers zou MVP er onder meer voor kunnen zorgen dat in bedrijfssmartphones verschillende virtuele profielen kunnen worden aangemaakt, zodat je bijvoorbeeld totaal andere applicaties en zelfs besturingssystemen kan hebben in je bedrijfsprofiel en persoonlijke profiel. Ook kan de vertrouwelijke bedrijfsinformatie in je telefoon dan niet worden gecompromitteerd door persoonlijk gebruik. Voorts zou het overzetten van de almaar groter (en belangrijker) wordende hoeveelheid data op je mobiele telefoon (foto’s, muziek, e-mails, bankgegevens, …) naar een ander toestel veel ‘pijnlozer’ moeten gaan.
Analistenkantoor Gartner is alvast enthousiast, aldus het persbericht. Het bedrijf voorspelt dat tegen 2012 meer dan de helft van de verkochte smartphone gevirtualiseerd zal zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier