VNL richt zich tot twee miljard potentiële abonnees

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het meest innovatieve telecombedrijf ter wereld volgens the Wall Street Journal? Dat is het VNL uit India mijnheer. VNL uit India? Een woordje uitleg is op zijn plaats.

Het meest innovatieve telecombedrijf ter wereld volgens the Wall Street Journal? Dat is het VNL uit India mijnheer. VNL uit India? Een woordje uitleg is op zijn plaats.

Bijna drie miljard mensen hebben nog nooit getelefoneerd. Heel wat van die telefoonanalfabeten wonen in afgelegen, landelijke gebieden die vooralsnog oninteressant zijn voor mobiele operatoren. Traditionele gsm-infrastructuur is te duur voor dergelijke gebieden, verbruikt veel te veel energie, en kan wegens de slechte infrastructuur maar moeilijk uitgerold worden.

Enter VNL, een nieuw technologiebedrijfje uit New Delhi, dat met zijn ‘World GSM’-oplossing erg hoge ogen gooit in Geneve. World GSM is een mobiel netwerk dat werkt op zonne-energie, supercompact is, heel weinig energie nodig heeft, en op een uurtje in elkaar kan worden gestoken, eender waar.

Concreet bestaat een pakket uit een antenne, een batterij (die tot 72 uur meegaat als het weer te slecht is), en twee kleine zonnepanelen. Het signaal reikt tot meer dan 20 kilometer, de kosten om het netwerk draaiende te houden zijn nul komma nul.

Een ‘World GSM’-netwerk kan 3GPP aan, wordt zonder problemen geïntegreerd in grote macronetwerken, en verlengt deze laatste dus eigenlijk tot in de meest afgelegen en onherbergzame gebieden.

Ceo Rahiv Mehrotra van VNL heeft met andere woorden een oplossing ontworpen die én tegemoet komt aan de groene aspiraties binnen de telecomsector (geen dure diesel voor generatoren en netwerken, een basisstation dat draait op 100W), én die de ruim twee miljard mensen die nog niet mobiel bellen, uit de nood kan helpen.

Enige kanttekening is misschien dat een basisstation op dit ogenblik nog 15.000 dollar kost, maar dat zijn eenmalige kosten die normaal gezien snel kunnen worden terugverdiend. In India is men al begonnen met de uitrol van ‘World GSM’-netwerkjes in kleine, afgelegen dorpjes. Als je ziet hoeveel interesse er is op Telecom World, zal de rest van de (derde) wereld snel volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content