VS zetten WeChat en AliExpress op zwarte lijst wegens nepartikelen

De Verenigde Staten hebben de Chinese diensten WeChat en AliExpress op een lijst gezet van marktplaatsen die berucht zijn vanwege het aanbod van nepartikelen. Het kantoor van de Amerikaanse handelsgezant stelt die lijst jaarlijks op. Deze keer staan er 42 onlinemarktplaatsen en 35 fysieke markten op.

WeChat, eigendom van het grote techconcern Tencent, staat buiten China bekend als een chatdienst, maar Chinezen kunnen vrijwel alles regelen vanuit de app. Zo kunnen ze er ook winkelen. AliExpress, van Alibaba, is ook bij ons bekend als een marktplaats waar vrijwel alles te koop is.

Productie en verkoop bemoeilijken

Opvallend is dat AliExpress niet de enige dienst van Alibaba is die op de lijst staat. Taobao, dat tot hetzelfde concern behoort, is al langer opgenomen, net als concurrent Pinduoduo. Ook de clouddienst van zoekmachine Baidu en e-commercedienstverlener DHgate.com behoren tot de Chinese bedrijven op de lijst. Negen fysieke markten in China zijn eveens opgenomen.

Met de lijst willen de VS landen aansporen meer te doen om de productie en verkoop van nepartikelen tegen te gaan. De Amerikanen wijzen China al langer aan als de belangrijkste bron van nepartikelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content