Waarom elk bedrijf een ‘Cloud of Clouds’ nodig heeft
De voordelen van de cloud? Daar zijn we het intussen over eens. Maar wat te doen met het beheer, de beveiliging en de performantie van al die cloudservices, verspreid over verschillende clouds van verschillende leveranciers? En dan hebben we het nog niet eens over de regelgeving die op al die clouds van toepassing is. De Cloud of Clouds biedt de oplossing, stelt Fabrice De Windt, CEO Benelux bij BT.
De cloud heeft van best of breed de nieuwe norm gemaakt. Via de cloud krijgen de medewerkers van een onderneming toegang tot de oplossingen die hun behoeften het best invullen. Het levert een heterogene cloudomgeving op: Salesforce, Office 365, HPE Helion, noem maar op. Dankzij de cloud zijn een aantal vraagstukken naar de achtergrond verschoven. Voorafgaandelijke investeringen in infrastructuur zijn niet langer noodzakelijk. Een cloudoplossing is perfect schaalbaar in functie van de noden van het moment. Met pay as you grow is de cloud erin geslaagd om van IT een operationele kostenpost te maken. De cloud voorziet de gebruiker bovendien van mobiliteit en nieuwe vormen van samenwerking.
Veel vragen, weinig antwoorden
Het neemt niet weg dat er rond de cloud nog heel wat vragen bestaan waarop een onderneming soms erg weinig antwoorden krijgt. De rol van de IT-afdeling verandert. Ze krijgt meer te maken met vendor management. Ze moet er namelijk voor zorgen dat de leveranciers van diverse clouds en clouddiensten de gewenste service bieden en de gemaakte afspraken nakomen. Dat wordt helemaal een uitdaging wanneer verschillende van die partijen op elkaars diensten voortbouwen. En wat met data? Moeten die in eigen land blijven? Binnen de Europese Unie? Voor sommige bedrijven is het belangrijk dat ze controle hebben over de geografische locatie van hun data. Bij lang niet alle cloud providers zijn de afspraken daarover even helder.
De uitdaging van de cloud schuilt in opvolging en controle. Akkoord, elke oplossing van elke leverancier is doorgaans wel apart te beheren. De moeilijkheid schuilt echter in de combinatie van al die verschillende cloudomgevingen en -services. Bovendien mogen we niet vergeten dat de meeste ondernemingen er ook on-premise nog één en ander op nahouden. Het overzichtelijke beheer van dat grotere geheel, is al meteen een ander paar mouwen. Er komt kennis en ervaring bij kijken – en die heeft lang niet iedere onderneming zo maar in huis.
Alles in één portal
Daarom pleiten we bij BT voor een overkoepelende aanpak: een Cloud of Clouds die je toelaat het gehele plaatje als één grote hybride cloud te benaderen. Daarom hebben wij ons Compute Management System (CMS) gebouwd. We brengen daarbij onze eigen clouddiensten – en die van diverse andere providers, zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services – samen in één overkoepelend managementportal. Zo nemen we de complexiteit uit de cloud weg en zorgen we voor één centraal overzicht. Het CMS maakt van de cloud iets heel eenvoudigs. Je bepaalt via het CMS welke dienst je bij welke provider afneemt. Je bouwt er je eigen Cloud of Clouds mee, specifiek ingericht volgens de behoeften en wensen van de onderneming.
Cloud of Clouds van BT biedt een solide oplossing om voluit te profiteren van de voordelen van de cloud. Via één portal beheer je de clouds van BT en andere providers – samen met on-premise IT-omgevingen – als één hybride cloud. Het risico op vendor lock-in verwijs je daarmee definitief naar de prullenmand. Dankzij de Cloud of Clouds kun je moeiteloos verschillende diensten van verschillende leveranciers combineren. Je bepaalt daarbij zelf binnen welke geografische grenzen je data worden opgeslagen. Bovendien profiteer je optimaal van de flexibiliteit van de cloud. Dankzij BT’s eigen wereldwijde netwerk – in combinatie met Cisco’s technologie – kun je in-flight workloads verplaatsen tussen een eigen datacenter en de cloud. Tegelijk heb je de garantie op performantie en veiligheid doorheen de hele keten.
Meer weten over BT’s Cloud of Clouds?
Ga naar: http://www.globalservices.bt.com/bnlx/nl/point-of-view
Deze externe bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.