Waarom u Facebook Messenger van uw smartphone moet verwijderen (en waarom niet)
De geijkte weg om mobiel te chatten via Facebook is sinds kort de Messenger-app, en daarvoor eist de sociale netwerksite toegang tot veel persoonlijke data. Een reden om de app te verwijderen, of toch maar niet?
Facebook heeft recentelijk de chatdienst uit zijn eigen app voor iOS en Android verwijderd, waardoor alle mobiele gebruikers van deze besturingssystemen nagenoeg verplicht worden over te schakelen op de externe Messenger-app om te kunnen blijven chatten op hun smarthpone of tablet (al kunnen ze desgewenst wel gebruik blijven maken van de mobiele browserversie van Facebook).
Die maatregel lokte onvrede uit bij vele gebruikers, met name bij bezitters van Android-toestellen. Een niet gering aantal gebruikers gaf de app een heel lage rating.
Dat komt omdat Messenger toegang vraagt tot een duizelingwekkend lijstje persoonlijke data die op uw smartphone of tablet opgeslagen staan.
Houd u vast, de Messenger-app heeft – volgens de beschrijving in de Google Play Store – toegang tot:
1. De identiteit van gebruikers middels de accounts op hun apparaten
2. De contacten en agenda van gebruikers, die door Facebook gelezen kunnen worden
3. De (geschatte en precieze) locatie van gebruikers
4. Sms’en en mms’en van gebruikers (die door Facebook gelezen, bewerkt, ontvangen en verzonden kunnen worden)
5. De gesprekkenlijst en telefoonnummers van gebruikers
6. Foto’s en andere media van gebruikers (zo is er testtoegang tot beveiligde opslag en kan de inhoud van de USB-opslag van gebruikers door Facebook aangepast of verwijderd worden)
7. De camera en microfoon van gebruikers (waarmee Facebook foto’s en video’s kan maken en audio kan opnemen)
8. Informatie over wifi-verbindingen van gebruikers
9. Informatie over apparaat-ID en oproepen (Facebook kan de telefoonstatus en -identiteit lezen)
10. Voor het overige kan Facebook ook: internetgegevens ontvangen, bestanden downloaden zonder melding en ze uitvoeren bij het opstarten, voorkomen dat apparaten overschakelen naar de slaapmodus, netwerkverbindingen weergeven, snelkoppelingen installeren, audio-instellingen wijzigen, Google-serviceconfiguratie lezen, andere apps weergeven, toegang krijgen tot het netwerk, synchronisatie-instellingen lezen, trillingen beheren en de netwerkverbinding wijzigen.
Voor sommigen zijn dit wellicht tien redenen om Messenger af te zweren en enkel nog te chatten via de desktopversie of de webversie van Facebook.
Maar de Messenger-app zou natuurlijk veel minder functies kunnen bevatten en daardoor veel minder gebruiksvriendelijk zijn als Facebook niet over al die informatie zou mogen beschikken, zo schrijft technologiesite CNET. Zonder microfoontoegang geen VoIP, en zonder contactentoegang geen gesprekken.
Om meer duidelijkheid te geven over wat er met die informatie gebeurt, en om de bezorgdheid van (Android-)gebruikers te proberen wegnemen, heeft de sociale netwerksite een nieuwe support-pagina gelanceerd waarop uitgelegd wordt waarom Messenger toegang nodig heeft tot zo veel telefoonfuncties en persoonlijke data.
“Als u de Messenger-app installeert, krijgt u een scherm te zien waarop uw toestemming gevraagd wordt voor de toegang tot informatie en features op uw smartphone of tablet”, schrijft het bedrijf. “Bijna alle apps hebben bepaalde permissies nodig om op Android te kunnen draaien, en wij gebruiken deze permissies om features te kunnen doen werken in de app.”
“Houd in het achterhoofd dat Android de controle houdt over de manier waarop de permissies beschreven worden”, aldus nog Facebook. “Die beschrijvingen reflecteren niet noodzakelijk de manier waarop Messenger en andere apps die permissies gebruiken.”
Waar gebruikt Facebook de gegevens dan wél voor? Op de support-pagina geeft de sociale netwerker enkele voorbeelden:
– Foto’s en video’s maken: “Deze permissie brengt u in de gelegenheid foto’s en video’s te nemen binnenin de Messenger-app, die u eenvoudig kunt versturen naar uw vrienden of andere contacten.”
– Audio opnemen: “Deze permissie stelt u in staat voice-berichten te sturen, gratis audiogesprekken te voeren en video’s te verzenden in Messenger.”
– Telefoonnummers bellen: “Deze permissie maakt het mogelijk voor u om uw Messenger-contacten op te bellen door op hun telefoonnummer te klikken.”
– Tekstberichten ontvangen: “Als u uw telefoonnummer koppelt aan uw Messenger-account, sturen wij u per sms een confirmatiecode waarmee u uw nummer kunt verifiëren.”
– Uw contactenlijst lezen: “Deze permissie geeft u de kans om de contacten uit uw apparaat desgewenst toe te voegen aan uw Messenger-contacten. U kunt de synchronisatie van uw telefooncontacten stopzetten in de instellingen van Messenger.”
Facebook is er – wat had u gedacht – naar eigen zeggen dus niet op uit uw persoonlijke gesprekken af te luisteren of uw sms’en te lezen.
Wie toch écht bezorgd is om zijn privacy, ontdoet zich trouwens beter niet enkel van Messenger, maar ook van Facebook zelf. Want voor Facebook zijn de permissies die het voor Messenger eist eigenlijk gewoon business as usual.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier