Waarom uw smartphone niet veilig is voor overheidsspionage

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft toegang tot gebruikersgegevens op álle smartphones, waaronder iPhones, Android-smartphones en BlackBerry-toestellen. Dat bericht het Duitse weekblad Der Spiegel.

Geen enkele smartphone is veilig voor overheidsspionage door de NSA. De geheime dienst heeft toegang tot persoonlijke informatie (contactlijsten, sms-verkeer, notities, foto’s en plaatsgebonden gegevens), opgeslagen op slimme telefoons die draaien op de mobiele besturingssystemen van Apple, Google en BlackBerry. Dat meldt het Duitse nieuwsmagazine Der Spiegel, dat interne documenten van de NSA (en de Britse tegenhanger GCHQ) kon inkijken. Hoe Der Spiegel beslag wist te leggen op deze informatie is niet duidelijk, maar zeker is wel dat het artikel mede geschreven werd door Laura Poitras, een Amerikaanse regisseuse die een nauw contact heeft met … Edward Snowden.

Werkgroepen

Uit de door Der Spiegel bemachtigde documenten blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst enige tijd geleden voor élk type smartphone en élk type besturingssysteem een afzonderlijke werkgroep heeft opgericht, met als doel de werking van smartphones te kraken – noot: in het artikel worden enkel iOS, Android en BlackBerry vermeldt. De NSA kan bijvoorbeeld 38 verschillende iPhone-apps traceren, waaronder de voicemail en de kaartendienst, de Facebook-app en de Yahoo Messenger. Ook opmerkelijk: de NSA is erin geslaagd om in te breken in de zogezegd niet te kraken e-mailservice en sms-dienst van BlackBerry.

Nomophobia

Bij de spionage wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan geodata. Kortom: de NSA kan weten wanneer je waar bent en wat je op je mobieltje aan het doen bent. Smartphone-bezitters kunnen dus maar beter niet te fel lijden onder ‘nomophobia’ (no mobile phobia), de angst om onbereikbaar te zijn die maakt dat we onze telefoon nooit meer afzetten en die er bijgevolg voor zorgt dat onze persoonlijke gegevens en locaties continu getraceerd kunnen worden.

Geen massaspionage

De door Der Spiegel beschreven documenten tonen weliswaar níét aan dat de NSA zich schuldig maakt aan massaspionage. De technieken worden heel doelgericht gebruikt, om het dataverkeer van specifieke individuen te kunnen traceren.

Zo meldt het Duitse tijdschrift dat de NSA in het bezit is van “een indrukwekkende lijst met smartphone-foto’s” van individuele, vaak hooggeplaatste personen. De lijst toont bijvoorbeeld “een pikante foto van een gewezen hooggeplaatste beambte van een land”, aldus Der Spiegel, dat de naam en toenaam van deze persoon verborgen houdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content