Waarschuwende vinger van privacycommissie over ‘mobile mapping’
In een aanbeveling aan de sector wijst de privacycommissie op de privacyregels die moeten gerespecteerd worden rond ‘mobile mapping’.
In een aanbeveling aan de sector wijst de privacycommissie op de privacyregels die moeten gerespecteerd worden rond ‘mobile mapping’.
Mobile mapping is de technologie om met camera’s en scanners die op een wagen gemonteerd zijn, alle data van een specifieke weg digitaal op te nemen. Google Street View is daarvan een bekend voorbeeld. De privacycommissie stelt in een aanbeveling, die in De Tijd geciteerd wordt, dat de ‘mobile mappers’ voor hun applicaties eerst een dossier moeten indienen. Als de commissie merkt dat de bedrijven met gemaakte gegevens hun oorspronkelijke doelstellingen overschrijden, zal ze ingrijpen.
Bij een dienst als Google Street View is de bezorgdheid vooral gericht op nummerplaten en gezichten van mensen. Die zouden onherkenbaar moeten gemaakt worden. Andere mogelijkheden van dergelijke ‘privacy-by-design’ zijn “bijvoorbeeld het aanpassen van het camerastandpunt, opdat de installatie zo weinig mogelijk inbreuk zou maken op de persoonlijke levenssfeer (geen camerahoogte die inkijkmogelijkheden biedt andere dan het perspectief van gewone passanten), het registreren van de beelden van drukke plaatsen op rustige momenten, het vermijden van de registratie van beelden van gevoelige plaatsen, …” Ook moeten de betrokkenen (vb. gefotografeerde omstaanders), als ze dat zouden willen, op elke moment de nodige informatie kunnen krijgen over wat er met gegevens gebeurt.
Bij eventuele uitwassen kan de verwerker van de gegevens “verantwoordelijk gesteld worden voor de schade die zou te wijten zijn aan de niet-naleving of de inefficiëntie van de veiligheidsmaatregelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier