“Wachten tot Windows 7 is niet slim”

Veel bedrijven willen nog niet overschakelen op het besturingssysteem Vista en zijn van plan om pas van XP af te stappen na de introductie van Windows 7. Onderzoeksbureau Gartner vindt dat echter niet slim.

Veel bedrijven willen nog niet overschakelen op het besturingssysteem Vista en zijn van plan om pas van XP af te stappen na de introductie van Windows 7. Onderzoeksbureau Gartner vindt dat echter niet slim.

Analisten van onderzoeksbureau Gartner raden bedrijven af om pas na de lancering van het toekomstige Windows 7 hun huidige besturingssysteem XP op straat te zetten. Ondernemingen zouden daarmee weliswaar een overgang naar Microsofts nieuwste besturingssysteem Vista kunnen overslaan, maar lopen het gevaar dat ze een tijd geen ondersteuning op XP krijgen.

Introductie van het toekomstige Windows 7 staat volgens Microsoft momenteel gepland voor over ongeveer 3 jaar. Het onderzoeksbureau houdt er echter nu al rekening mee dat de uiteindelijke verschijningsdatum verder in de toekomst komt te liggen. Microsoft meldt op zijn website dat de ondersteuning op XP echter al stopt op 14 april 2009. Overigens zijn er nog steeds veel ondernemingen die gebruikmaken van nog oudere Windows-versies, die nu al niet meer worden ondersteund (zoals ME, 98 en 2000).

“Bedrijven moeten Vista alsnog in overweging nemen,” adviseren de Gartner-analisten. “Microsofts track record voor het op tijd opleveren is nogal slecht.” De softwaregigant heeft volgens hen nog maar zeer weinig details over Windows 7 naar buiten gebracht. Dat kan volgens Gartner maar twee dingen betekenen: “Microsoft heeft ofwel echt nog geen idee wat er allemaal in Windows 7 zit, ofwel willen ze er geen publieke toezeggingen over doen.”

Een ander onderzoek(je), uitgevoerd door het Amerikaanse bedrijf PatchLink, toont dat nu veel minder ondernemingen van plan zijn over te stappen naar Vista dan 7 maanden geleden. In plaats daarvan verkiezen ze hun huidige Windows-versie voorlopig te behouden, of over te stappen op Linux of Mac OS X.

Uit het PatchLink-onderzoek blijkt dat momenteel slechts 2 procent van meer dan 250 Amerikaanse bedrijfsrespondenten inmiddels gebruikmaakt van Vista. 9 Procent geeft aan er binnen 3 maanden op over te stappen. Veruit de meeste bedrijven (87 procent) houden het voorlopig bij hun huidige besturingssysteem. Vergeleken met onderzoeken uit eind 2006 blijkt dat veel bedrijven kritischer zijn geworden over Vista, en dan met name over de beveiliging ervan. Slechts 28 procent van de respondenten beaamt de stelling dat Vista beter beveiligd is dan XP. 7 maanden terug was dat nog 50 procent.

In samenwerking met Computable

Partner Content