Wat kunnen we verwachten van het Mobile World Congress?

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Deze week vindt in Barcelona de jaarlijkse hoogmis van de mobiele telecomindustrie plaats. Wat mogen we zoal verwachten?

Deze week vindt in Barcelona de jaarlijkse hoogmis van de mobiele telecomindustrie plaats. Wat mogen we zoal verwachten?

Elk jaar rond dit tijdstip kleuren de straten van Barcelona wat zwarter: de kleur van het doorsnee maatpak van de 70.000 bezoekers van het Mobile World Congress (MWC) die de Catalaanse stad enkele dagen lang inpalmen. In de aanloop naar deze jaarlijkse hoogmis van de mobiele telecomindustrie, lijsten we alvast even op wat we zoal kunnen verwachten.
Smartphones? Smartphones!

Wie dacht dat we qua smartphones het summum nu wel gehad hebben, denkt verkeerd. Waar smartphonefabrikanten vorig jaar vooral goedkopere toestellen lanceerden, is de verwachting nu dat er eerder nieuwe vlaggenschepen worden voorgesteld. Of hoe de ‘high-end’ smartphone weleens helemaal opnieuw gedefinieed zou kunnen worden.

Het is bijvoorbeeld uitkijken naar de Galaxy S5 van Samsung, maar onder meer ook Huawei (de P7?), Nokia (een toestel met Android?) en Sony (Xperia Z2?) hebben nieuws in petto. Daarnaast is het ook uitkijken of fabrikanten als Acer, of kleinere spelers (Panasonic, LG?) kunnen verrassen met innovatieve toestellen.

Privacy en security

Algemeen wordt er van deze editie ook verwacht dat ‘privacy’ en ‘security’ in de schijnwerpers zullen staan: hetzij in toestellen zelf, hetzij in de infrastructuur, hetzij in de software. Onder meer de Blackphone wordt op de beurs voorgesteld: een smartphone die volledig ‘NSA-bestendig’ zou zijn en dus niet af te luisteren valt. Maar ook rond ‘mobile device management’ softwaresuites mogen we allicht aankondigingen verwachten.

Wearables

Volledig naar de hype van het moment, worden ook ‘wearables’ in grote getale verwacht op en rond de beursvloer. Samsung heeft alvast bekend gemaakt dat het twee nieuwe smartwatches met Tizen in plaats van Android zal voorstellen.

Over de introductie van een smartwatch door HTC wordt ook druk gespeculeerd, al zou volgens de bronnen van Bloomberg het géén productlancering worden maar zou HTC de smartwatch in eerste instantie enkel aan operatoren willen voorleggen. Maar mogelijk zien we op de beursvloer nog andere ‘wearables’ (denk ‘FitBit’-achtige toepassingen, of intelligente brillen, hangertjes, armbanden, …).

Keynotes

Ook het conferentiegedeelte kan interessant worden, met niemand minder als Facebook-ceo Mark Zuckerberg als openingsspreker op maandag. Overigens tekent ook de Whatsapp-ceo present. Misschien dat het ook kan illustreren hoe zulke ‘over the top’ spelers de traditionele operatoren het vuur aan de schenen leggen en inkomsten (of marktaandeel zo u wil) inpikken.

Breedband overal

Een belangrijk aandachtspunt wordt zonder meer ook het ‘internet of things’, of hoe onze wereld alsmaar meer verbonden wordt. Breedband overal dus, en gezien het onderwerp van het congres: het liefst mobiel als dat kan.

Zo wordt er veel buzz verwacht rond 5G: mobiel internet van de vijfde generatie zoals dat vanaf 2020 ingevoerd kan worden. Onder meer Europa komt er zijn ‘public-private partnership’ voorstellen.

De verwachting is dan ook dat de grote leveranciers van infrastructuur (NSN, Huawei, Ericsson, Alcatel-Lucent, ZTE,…) hierop zullen focussen, maar mogelijk ook scenario’s zullen voorleggen om de tijd tot 2020 te overbruggen (4,5G?).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content